Hlavní stránka Regiony Středočeský kraj Tiskové zprávy Individuální dotace jako prostředek politické korupce?

Individuální dotace jako prostředek politické korupce?

19. 9. 2016

Opozice dlouhodobě kritizuje současné vedení Středočeského kraje za netransparentní přidělování dotací. A s jídlem roste chuť. Zvláště před volbami.
Jen za rok 2016, včetně toho, co schvaluje dnešní zastupitelstvo, Středočeský kraj rozdá na základě individuálních dotací 200 milionů korun. Za loňský rok to bylo 140 milionů korun. Jedná se o prostředky přidělené mimo dotační programy, bez posouzení v jakékoli komisi či výboru.

Alarmující je fakt, že stovky žadatelů, kteří si řádně požádali v rámci vyhlašovaných dotačních programů, byly odmítnuty s odůvodněním, že na uspokojení jejich žádosti není dostatek finančních prostředků. Poté, co se finanční prostředky v rozpočtu našly, však nedojde k uspokojení žadatelů, kteří prošli standardní procedurou přidělování dotací. Peníze se rozdělí zcela netransparentně bez jakýchkoli předem stanovených kritérií a veřejné kontroly.
„Podle našeho názoru je takové jednání příkladem politické korupce. Je příkladem toho, jak by se rozhodně nemělo s veřejnými prostředky zacházet,“ uzavírá předseda klubu zastupitelů TOP 09 a STAN Věslav Michalik (STAN).

Praha 19. září 2016

Ing. Věslav Michalik, CSc. (STAN)
předseda klubu zastupitelů TOP 09 a STAN
e-mail: vmichalik@email.cz