Hlavní stránka Regiony Zlínský kraj Tiskové zprávy Výstupy z programové konference (8.6.)

Výstupy z programové konference (8.6.)

10. 6. 2018

8.6. proběhla programová konference hnutí STAN. Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) bude v Senátu prosazovat, aby horní komora svým usnesením předem odmítla možnost uzákonění referenda, které by umožnilo rozhodovat o případném vystoupení z NATO a EU. Na programové konferenci STAN to uvedl jeho předseda Petr Gazdík.

Programová konference STAN 2018 (8.6.)

Programové priority budou koncipovány "na míru" danému obvodu, pojítkem všech má být zaměření na témata kvalitního vzdělávání, podporu seniorů či zajištění dostupného internetu po celé České republice.

STAN chce mimo jiné prosadit změnu financování samospráv tak, aby z rozpočtového určení daní (RUD) bylo více peněz posíláno na žáka. Podobně chce prosadit nové kritérium, aby obce dostaly podle slovenského vzoru z RUD alespoň pět procent na péči o seniory.

V několika obvodech si před komunálními volbami zajistilo hnutí STAN spolupráci s TOP 09 či s Českou pirátskou stranou, naopak spolupráce s SPD či KSČM je vyloučena.

Do komunálních voleb jde hnutí STAN s heslem "Zkušenost, které věříme." Definitivní znění programu pro komunální volby má celostátní výbor hnutí schválit 30. července, tedy den před odevzdáním kandidátek. Hnutí jich chce postavit 1 200, před čtyřmi lety jich mělo 700. Obecních zastupitelstev je v Česku zhruba 6 400.

Autor: Aleš Durďák