Hlavní stránka Info a média Tiskové zprávy Namísto povinnosti chránit sebe i své okolí přichází vláda s plošným zákazem vycházení

16. 3. 2020

Zástupci hnutí STAN respektují vládní zákaz o volném pohybu osob po celé ČR, nicméně upozorňují, že restriktivní opatření jsou pouze důsledkem nepřipravenosti kabinetu na tuto kritickou situaci. Na premiéra mají již velké množství dotazů přímo z prostředí obcí a měst.

“Je to rozhodnutí radikální, ale je třeba jej v současné chvíli dodržovat. Osobně bych byl ale raději, abychom takové situaci dokázali předejít, třeba dřívějším vyhlášením povinnosti nosit roušky. Ochranné prostředky ale nejsou k dispozici, ačkoli jsme už před mnoha týdny mohli očekávat, jaké hrozbě budeme vystaveni. I přes opakované sliby se je však vládě nedaří sehnat ani pro ty nejpotřebnější,” říká Vít Rakušan, předseda hnutí STAN.

Kvůli zákazu vycházení je ohrožena i úterní schůzka všech předsedů parlamentních stran. Vít Rakušan upozorňuje, že komunikace je nezbytná a bude v případě potřeby navrhovat formu videokonference.

“Mám na premiéra mnoho otázek ohledně aktuálního postupu. Zeptat se však může jen omezený okruh lidí a veřejnost si zaslouží znát odpovědi. Život v nejistotě neprospívá nikomu. Na úterý máme naplánovanou schůzku, a pokud by hrozilo riziko, že dojde ke zrušení, tak budu navrhovat videokonferenci. Komunikace je v současné době zcela zásadní, protože naše obce a města musejí mít informace o tom, do jaké míry ohrozí zákaz vycházení komunální politiku i venkovský život,” dodává Rakušan.

Autor: Tomáš Pergl, tiskový mluvčí STAN