Hlavní stránka Info a média Tiskové zprávy Hraba: Vláda to s nominačním zákonem myslela dobře, ale dopadlo to jako vždy

Hraba: Vláda to s nominačním zákonem myslela dobře, ale dopadlo to jako vždy

30. 10. 2019

Hraba: Vláda to s nominačním zákonem myslela dobře, ale dopadlo to jako vždy

Senát na dnešním jednání řešil vládní návrh tzv. nominačního zákona, který má za cíl určit jasná pravidla pro obsazování vedoucích pozic ve společnostech s majetkovou účastí státu. Kvůli nedokonalosti předkládané novely připravil senátor Zdeněk Hraba pozměňovací návrhy, které mají přispět k lepšímu fungování novely v praxi. Senát následně oba pozměňovací návrhy přijal.

Senátor Zdeněk Hraba předložil pozměňovací návrh, který je primárně legislativně-technického charakteru, díky kterému dochází k upřesnění otázky střetu zájmů, kdy si nově vyžaduje, aby nebyl daný nominant ve střetu zájmů po celou dobu výkonu funkce, a nikoliv pouze ke dni jmenování.

„Vládní návrh nominačního zákona podle mého názoru nejlépe vystihuje citát bývalého ruského premiéra Černomyrdina - "Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždy." S ideou nominačního zákona souhlasím, nicméně pravidla musejí být nastavena tak, aby fungovala i v praxi,“ komentuje vládní návrh senátor Hraba (STAN).

„Návrh předložený vládou by mohl svádět k účelovému výkladu, že střet zájmů nemusí být dán pouze v den jmenování. Dále dochází k vypuštění zákazu střetu zájmů z fáze výběrové, neboť reálně by se tak podstatně zúžil okruh možných kandidátů – je totiž velmi pravděpodobné, že většina kvalitních uchazečů bude právě v okamžiku podání přihlášky ve střetu zájmů, jelikož logicky pracují v daném oboru,“ říká senátor Hraba.

Autor: Tomáš Pergl, tiskový mluvčí STAN