12. 11. 2024
Hlavní stránka Regiony Vysočina Závěrečné zkoušky nepodceňují. Připravili šestichodové menu
Závěrečné zkoušky nepodceňují. Připravili šestichodové menu
21. 11. 2024
Studenti třetího ročníku oboru kuchař-číšník Střední školy řemesel a služeb Moravské Budějovice budou v tomto školním roce skládat závěrečné zkoušky. A přípravy opravdu nepodceňují. V rámci nich si vyzkoušeli přípravu prostření slavnostní tabule a šestichodového menu, s nímž jim pomohla učitelka odborného výcviku Ilona Hrevuš a šéfkuchař Hotel Zámek Valeč, kde řada studentů prochází praxí.
Závěrečné zkoušky nepodceňují. Připravili šestichodové menu
Na slavnostní menu pozvali vzácné hosty – senátorku za Třebíčsko Hanu Žákovou, ministra průmyslu a obchodu Lukáš Vlčka, starostu Moravských Budějovic Martina Ferdana, předsedu Okresní hospodářské komory Třebíč Petra Šmejkala a svého pana ředitele Tomáše Dolejského. „Musím říct, že jsou opravdu skvěle připraveni. Jídlo bylo výborné a servírovaní na velmi profesionální úrovni,“ ocenila senátorka Žáková.
A co si vlastně připravili? Jako předkrm amouse bouche a celerový salát se sýrem, šunkou, vlašskými ořechy a jablky podávaný s čerstvými houskami s mákem, následoval hovězí vývar s domácími nudlemi, játrovými knedlíčky, jullien zeleninou a petrželkou a filet z pečeného pstruha s vařenými brambory, beurre blanc omáčkou a citronem, jako hlavní chod byla vepřová panenka s glazovanou zeleninou, omáčkou demi glace, batátovým pyré a grilovanou polentou a na dezert zvolili flambované palačinky crêpes suzette s pomerančovou omáčkou, mascarpone šlehačkou a malinovým prachem. Menu zakončili esspressem.
Ke každému chodu podávali i nealkoholický nápoj. „Co mě příjemně překvapilo, byla nealkoholická vína, která k jednotlivým chodům podávali. Jelikož už téměř rok nepiju alkohol, bylo to velmi příjemné doplnění,“ svěřila se Hana Žáková.
„Děkuji za pozvání a přeji všem studentům, aby zkoušky úspěšně složili. Našlápnuto mají opravdu dobře,“ dodala senátorka.
Autor: Jana Kudrhaltová