Hlavní stránka Regiony Středočeský kraj Tiskové zprávy V budovách Oblastní nemocnice Příbram budou realizována energetická opatření za téměř 56 milionů korun

1. 4. 2022

Rada Středočeského kraje schválila na dnešním zasedání projekt EPC II (Energy Performance Contracting), který obsahuje doporučený soubor objektů v Oblastní nemocnici Příbram pro řešení energetických úspor, a to za účelem pokračování jeho další přípravy a navazující realizace. Energetická opatření vyjdou na téměř 56 milionů korun.

Rada na dnešním zasedání schválila přípravu a následnou realizaci energetických opatření pro budovu B, C, E a F v Oblastní nemocnici Příbram. Jedná se o tzv. EPC II s dotací, kde souhrnná výše plánované investice na energetická opatření činí necelých 56 milionů korun. V rámci energetických opatření bude realizováno například zateplení stěn, střech nebo stropů, výměna výplní otvorů, výměna osvětlení za LED technologie či instalace fotovoltaického systému. Návratnost investice je s dopočtením všech nákladů činí 17 let.

Projekt EPC II bude finančně krytý ze strany Oblastní nemocnice Příbram, a.s. ve výši kofinancování 37 522 539 Kč v letech 2023 - 2040 a dotací z Národního programu životní prostředí ve výši 18 380 761 Kč v roce 2023.

Středočeský kraj od roku 2019 přistoupil k řešení projektů na energetické úspory metodou EPC. Touto metodou jsou aktuálně realizovány 3 pilotní projekty EPC I, zahrnující objekty Krajského úřadu Středočeského kraje, nemocnice v Kutné Hoře a nemocnice v Mladé Boleslavi v celkové výši investice zhruba 200 milionů Kč. Na základě prvotních zkušeností s přípravou těchto projektů byla zahájena příprava projektů EPC II zahrnující celkem 77 organizací Středočeského kraje. Tato příprava je navíc podpořena z 90 % (cca 2,4 mil. EUR) ze strany Evropské investiční banky (EIB). Podmínkou EIB k financování přípravy je tzv. pákový efekt 1:20, který předpokládá za každou investovanou korunu do přípravy investici v realizaci v hodnotě 20 Kč. „Svým rozsahem a způsobem financování je příprava projektů EPC II zcela jedinečná a unikátní minimálně v rámci České republiky. Tato příprava a její způsob financování je již nyní velkou inspirací pro některé kraje a města České republiky,“ vysvětluje náměstek Michalik.

Rada schválila již v polovině března seznam celkem 105 objektů pro řešení energetických úspor, kde opatření vyjdou na téměř 960 milionů korun.