Hlavní stránka Regiony Plzeňský kraj Tiskové zprávy Plzeňský kraj Ani navýšený rozpočet PK pro rok 2016 nezastavuje snižující trend podpory regionů, měst a obcí mimo město Plzeň

21. 12. 2015

TOP 09 A STAROSTOVÉ PRO PLZEŇSKÝ KRAJ Konstatují, že rozpočet PK pro rok 2016 významně navyšuje transfery do území kraje – zejména obcím, ale ani toto navýšení nedokáže zastavit trend snižující se podpory regionů, měst a obcí mimo město Plzeň.

Nejvýznamnější dotace do území kraje zahrnují tyto programy: Program stabilizace a obnovy venkova, Program na obnovu stavebního fondu v památkových rezervacích a zónách, Program na zachování a obnovu kulturních památek a Program na drobné vodohospodářské akce.

Pokles naplněnosti těchto programů (průměr na rok)

PSOV    PRZ        PZOKP  DVHA    CELKEM (mil.Kč)

2008                   63,8       6,2          15,8       34,7       120,6

2009-2012        57,7       2,3          10,7       35,3       106

2013-2016        63,7       0,9           5,8        25           95,5

Oceňují, že v nejvíce dotované oblasti dopravy došlo ke zlepšení obnovy silnic 2. a3. třídy. V oblasti dopravní obslužnosti i přes významnou dotaci přetrvávají problémy v dopravním spojení v některých oblastech.

Konstatují, že v oblasti zdravotnictví se nedaří systematicky snižovat ztrátovost nemocnic. Velmi kvalitní je vybavenost zdravotní záchranné služby, ale bohužel v některých oblastech klesla dostupnost lékařské péče mimo ordinační dobu – nedostatečnost lékařské pohotovosti a nedostupnost např. chirurgické ambulance.

V oblasti sociální péče kraj zavádí nový systém financování sociálních služeb, tento systém má ale některé nedostatky, které je nutné doladit tak, aby systém lépe odpovídal struktuře poskytovaných služeb.

Pavel Čížek, předseda Krajského výboru STAN