Hlavní stránka Regiony Plzeňský kraj Navštívili jsme sedláky na Plzeňsku

Navštívili jsme sedláky na Plzeňsku

9. 6. 2024

V posledním květnovém týdnu se uskutečnila návštěva Josefa Bernarda a Pavla Čížka na farmě ve Štěnovickém Borku.

Pavel Čížek a Josef Bernard na farmě Borek
Zdroj foto: https://www.asz.cz/

Pavel Čížek a Josef Bernard na farmě Borek Zdroj foto: https://www.asz.cz/

Rodinná farma Borek vznikla v roce 1993 a sídlí ve Štěnovickém Borku. Rodina hospodaří v ekologickém režimu, zabývá se chovem masného skotu plemene galloway a k dispozici má 140 hektarů půdy. Rodina původně začínala se dvěma hektary, které zdědila po svých předcích. Nyní se statek úspěšně rozrůstá: přímo na místě je maso bouráno a zpracováno, farma nabízí různé typy výrobků, a to včetně klobás a salámů. Prodej se uskutečňuje přímo ze dvora a o konkrétních termínech prodeje jsou zákazníci informováni na webových stránkách. Balíčky obsahují „zadní maso, přední maso, maso na polévku, mleté maso a kost. Samostatně lze dokoupit: nízký a vysoký roštěnec, svíčkovou, oháňku, dršťky, líčka, srdce, ledvinky nebo jazyk. Zdarma nabízíme velké kosti“, uvádí rodina na svých webových stránkách. Svým zákazníkům tak nabízí všemožné části zpracovaného masa a pečlivě dbá na kvalitu a pověst své výroby. To, že se jí daří stále zvyšovat úroveň své produkce, dokládají rovněž dva automaty umístěné v okolí, kde si zájemci mohou nakupovat lokální produkty.

Poslance Josefa Bernarda, náměstka hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství, a místopředsedu hnutí STAN Pavla Čížka upoutaly pečlivě spravované prostory pro zpracování masa, a to včetně voňavé udírny, která celý prostor farmy protkává zauzeným aromatem kvalitního dřeva. Při pohledu na skvěle zvládnutý proces výroby bledne častý argument spočívající v tvrzení, že malé farmy „neprodukují“. Kromě distribuce lokálním spotřebitelům se navíc produkce z místního statku dostává i do zahraničí – o skot z Farmy Borek mají zájem mimo jiné i v Srbsku. Členové ASZ ČR a zástupci politické sféry se shodli rovněž na tom, že rodinné farmy neprodukují pouze potraviny, ale díky své činnosti vytváří i veřejné statky – starost o půdu a péče o krajinu patří mezi nezanedbatelné kvality, které selský stav nabízí celé společnosti.

Naše návštěva na statku ukázala, že rodinné farmy mohou být nepostradatelnou součástí potravinové produkce, udržitelného využívání půdy i sociálního života venkovských oblastí. Všechny tyto sféry přitom Česko musí v současné době podporovat. Výroba potravin nemůže být delegována na několik málo obřích podniků, krajina vyžaduje šetrný přístup i vzhledem ke klimatickým změnám a samotný venkov se musí popasovat s hrozbou vylidňování a společenského skomírání. Jsme připraveni na zlepšení situace pracovat i v budoucích měsících.

 

 

Zdroj: https://www.asz.cz/

Fotoalbum