Hlavní stránka Regiony Plzeňský kraj Aktuality V Plzeňském kraji se soutěžilo o Regionální potravinu

V Plzeňském kraji se soutěžilo o Regionální potravinu

29. 8. 2019

Jubilejní desátý ročník soutěžního klání o Regionální potravinu 2019 je v plném proudu. O prestižní značku, která je synonymem kvality a poctivosti místních výrobců, se v Plzeňském kraji ucházelo celkem 106 produktů od 38 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin.

V Plzeňském kraji se soutěžilo o Regionální potravinu

V Plzeňském kraji se soutěžilo o Regionální potravinu

Soutěž Regionální potravina letos slaví první kulatiny. Za 10 let své existence si vybudovala renomé a popularita výrobků se značkou Regionální potravina stoupá. Získat ji mohou pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. A co vše se skrývá pod přívlastkem regionální? Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem, často se jedná o krajové speciality, které ctí tradici a respektují řemeslo.

Oceněné výrobky nejen výrazně obohacují zdravý a hodnotný jídelníček spotřebitelů, ale také podporují lokální výrobce a pomáhají nakupujícím orientovat se na trhu. Obliba soutěže stoupá. Letos se v daném kraji přihlásilo 38 výrobců se 106 výrobky. Největší zájem byl o kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin.

Hodnotitelská komise 30. května 2019 vybírala v Plzeňském kraji vítěze za každou z devíti kategorií. Neměla to vůbec jednoduché, zvítězit může jen devět výrobků. Komisi, která o tom rozhoduje, tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Plzeňského kraje 2019 těmto výrobkům:
 1.
Masné výrobky tepelně opracované
Farmářský bok z Čečkovic
AB Bor, s.r.o.
 2.
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
Procházkova výpečková pomazánka
Jaroslav Procházka
 3.
Sýry včetně tvarohu
VALENTÝN
Ing. Pavel Kvita
 4.
Mléčné výrobky ostatní
BIO jogurtové kozí mléko
Luděk Maruna
 5.
Pekařské výrobky včetně těstovin
Svatební koláček tvarohový
Marie Vondrovicová
 6.
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
MüsLenky s jablky
Lenka Havlová
 7.
Alkoholické a nealkoholické nápoje
Sirup Rakytníkový s malinou
Od Macháčků s.r.o.
 8.
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Hruška s medem
Mgr. Jaroslava Frančíková
 9.
Ostatní
Šnečí jatýrka
Jiří Studnička

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Regionální potravina 2019 Plzeňského kraje proběhne na Festivalu Regionálních potravin Plzeňského kraje v Plzeňském Prazdroji v pátek 30. srpna 2019. Výrobci oceněných potravin zde nejen převezmou plakety a certifikáty, ale budou zde své výrobky prezentovat a prodávat.
Přijďte je podpořit!

Autor: Václav Cinádr