Hlavní stránka Regiony Pardubický kraj Tiskové zprávy V Pardubickém kraji chystáme útlum v očkovacích centrech. Budeme však připraveni kdykoliv znovu zvednout jejich kapacitu

8. 7. 2021

V polovině července bude v Pardubickém kraji docházet k postupnému utlumování provozu našich krajských očkovacích center. Státní strategie nám předepisuje zajistit aplikaci 1290 dávek denně. Přesto jsme na základě aktualizované krajské strategie očkování připraveni očkovat 2 000 aplikací za den včetně zhruba 500 dávek aplikovaných v ordinacích všeobecných praktických lékařů.

Počet očkovaných je závislý jak na počtu vakcín, které do Pardubického kraje přijdou, tak na zájmu o očkování. V červenci obdržíme polovinu očkovacích dávek než v předchozím měsíci a zájem veřejnosti o očkování je rovněž menší. Přisuzujeme to prázdninám a tedy trávení dovolené potenciálních zájemců o očkování.

V našem kraji bude probíhat očkování prvních i druhých dávek ve všech pěti nemocnicích Pardubického kraje, dále pak v Rehabilitačním ústavu v Brandýse nad Orlicí, v Odborném léčebném ústavu v Jevíčku, v LDN Rybitví, v Hlinsku, na poliklinice KOLF v Pardubicích a u MUDr. Svobody v Seči. Všechna další očkovací místa budou uzavřena pro první dávky a bude zde docházet pouze k očkování druhých dávek. Až na očkovací místa provozovaná soukromými společnostmi budou všechna ostatní připravena na okamžité otevření do 72 hodin v případě potřeby.

Do sálu Jana Kašpara mohou přijít občané, kteří byli očkováni vakcínou od Astra Zeneca u svého praktického lékaře a ten již druhou dávkou neočkuje, protože buď již ukončil očkování, nebo má dovolenou. Druhou dávku jim zabezpečíme zde. Zároveň jak v sále Jana Kašpara, tak i v našich čtyřech nemocnicích, očkujeme děti od 12 do 15 let. Děti budou od příštího týdne očkovány pouze v nemocnicích a v sále Jana Kašpara, neboť je nutností přítomnost pediatra. Očkované děti musí být přihlášeny přes virtuální očkovací místo a k očkování se dostaví za přítomnosti jednoho z rodičů.

Pro počáteční velký zájem o očkování dětí jsme v sále Jana Kašpara v Pardubicích otevřeli volná místa i na čtvrtek a pátek tohoto týdne a od příštího týdne zde budeme děti očkovat každý čtvrtek, v Chrudimské a Orlickoústecké nemocnici každé pondělí, ve Svitavské nemocnici vždy v pondělí a ve středu, a v Litomyšli vždy v pondělky a úterky. V případě přihlášení většího množství dětí jsme schopni přidat další dny pro očkování.

V sále Jana Kašpara probíhá i nadále očkování samoplátců.

Děkuji všem pracovníkům v očkovacích místech za jejich práci i v letním období a v období dovolených a všem přeji pěkné léto.

Ing. Michaela Matoušková, MPA, náměstkyně hejtmana PaK pro zdravotnictví

Autor: Jana Rosenbergerová