Hlavní stránka Regiony Olomoucký kraj Tiskové zprávy Olomoucký kraj podpoří dobrovolné hasiče

Olomoucký kraj podpoří dobrovolné hasiče

22. 2. 2021

Zastupitelstvo Olomouckého kraje dnes schválilo dva dotační tituly na podporu dobrovolných hasičů v regionu v celkové výši 3,5 milionu Kč. První dotační titul bude možné čerpat na akce pořádané jednotlivými sbory. Další dotační titul bude směřovat na kulturní, vzdělávací, soutěžní účely a operativu.

Olomoucký kraj podpoří dobrovolné hasiče

Dotační titul směřující na akce dobrovolných hasičů bude moci využít každý hasičský spolek v kraji. Žádat o něj mohou spolky od 15. do 31. března. Celková výše uvolněných financí je 2 miliony Kč. „Olomoucký kraj chce podporovat dobrovolné hasiče a tím spíše v době, kdy si jednotlivé hasičské sbory nemohou svojí činností přivydělat na pořádání jednotlivých akcí sami. Těmito dotačními tituly jim aspoň do určité míry chceme tento finanční výpadek kompenzovat a podpořit je. V mnoha obcích je právě sbor dobrovolných hasič, kromě toho, že je cenným členem záchranného integrovaného systému, také složkou, která zajišťuje v obcích kulturní vyžití. Tento trend je potřeba udržet,“ komentuje hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Druhý dotační titul směřující na kulturní, vzdělávací či soutěžní účely je vypsaný na celkovou částku 1,5 milionu korun a může o dotaci žádat 6 krajských spolků. Sběr žádostí proběhne od 25. března do 1. dubna. „Jsem rád, že můžeme podpořit sbory dobrovolných hasičů v Olomouckém kraji. V minulém roce se dobrovolní hasiči mimo jiné podíleli na řešení havárie otrávené řeky Bečvy, za což jim srdečně děkuji. Podporu si každý sbor opravdu zaslouží,“ doplňuje Martin Šmída.

„Dobrovolní hasiči jsou důležitou součástí každé obce. Zapojují se do pořádání obecních akcí a přispívají tak k rozvoji společenského života. Vždy pomáhají mezi prvními, když se například obcí proženou lokální záplavy nebo poryvy větru,“ doplnil Tomáš Müller, krajský zastupitel a starosta obce Nová Hradečná.