Hlavní stránka Regiony Moravskoslezský kraj Sucho a nedostatek pracovníků komplikuje zemědělskou produkci

Sucho a nedostatek pracovníků komplikuje zemědělskou produkci

18. 5. 2020

Více než měsíc trvající nouzový stav zemědělci a potravináři i přes řadu komplikací prozatím zvládají, s vypětím všech sil se jim daří zajistit většinu jarních prací na polích i plynulou výrobu potravin. S ohledem na rostoucí obavy ze sucha a možný nedostatek pracovníků v období sklizně však zemědělce v Moravskoslezském kraji nečeká snadná sezóna.

ilustrační foto

ilustrační foto

V posledních letech jsme si zvykli, že dostupnost potravin je samozřejmá. Pořád ale platí, že potraviny nevznikají v obchodech, ale na poli a ve stájích. Je za tím každodenní práce zemědělců, kteří nemohou práci na měsíc přerušit a potom se k ní vrátit, zemědělství takto nefunguje. Více jak měsíc trvající nouzový stav ochromil zaběhnuté struktury fungování. Podpořme tedy zemědělce nákupem jejich výrobků, abychom vyjádřili svou podporu. Třeba na farmářských trzích, “  okomentoval současnou situaci předseda krajského výboru Jan Lipner.

Zemědělská produkce ovlivňuje také výrobce potravin, kteří však svou výrobu v období nouzového stavu přerušit nemohli. Naopak ji kvůli zvýšené poptávce museli navýšit. 

Většinu jarních prací zatím zemědělci i přes problémy zvládají. Nedostatek sezónních pracovníků, kteří v minulých letech přijížděli ze zahraničí, částečně nahradili brigádníci z Česka, i přesto může nastat problém s nedostatkem lidí při sklizňových pracích. V současnosti eviduje Ministerstvo zemědělství poptávku po zhruba 5 500 sezónních pracovníků.

Vliv na produkci může mít v letošním roce také sucho. V  jarních a letních měsících mohou zcela vyschnout některé menší toky. Ideální není ani situace z pohledu zemědělského sucha, aktuální stav na území České republiky je dle  horší, než tomu bylo v polovině dubna v letech 2018 a 2019. Pokud by se nedostatek vody dále prohluboval, mělo by to dle Českého hydrometeorologického ústavu negativní dopad na zemědělskou výrobu.

Autor: L Honusek 2