Hlavní stránka Regiony Karlovarský kraj Stanovisko primátora města Karlovy Vary k aktuálnímu stavu projednávání novely zákona o rozpočtovému určení daní

31. 10. 2011

Primátor statutárního města Karlovy Vary Mgr. Petr Kulhánek, podporuje snahu apolitické organizace Sdružení místních samospráv ČR, které prosazuje spravedlivé dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR.

Návrh novely o RUD, která se týká rozdělování sdílených daní mezi jednotlivé obce, je od konce července tohoto roku v meziresortního připomínkového řízení. Bohužel zatím nebyl návrh novely předložen na jednání Vlády ČR, aby ji tato mohla schválit a poslat k projednání do Parlamentu ČR. V současné době je již skoro jisté, že legislativní proces novely neproběhne do konce roku 2011, aby mohla začít platit od 1.1.2011.

Vláda ČR by si měla uvědomit skutečnost, že tato novela je jednou ze zásadních pro většinu místních samospráv a proto by měla její schválení urychlit, aby se mohly obce na případné daňové změny od 1.1.2013 připravit. Pro město Karlovy Vary by schválení novely zákona o RUD znamenalo dle návrhu Ministerstva financí ČR navýšení příjmové složky rozpočtu o 17.788.000,- Kč, což je jistě zajímavá částka. Mnohé obce po celé ČR vyvěsily na podporu legitimních požadavků místních samospráv týkajících se RUD k tomu účelu vyrobené vlajky na svých radnicích. Magistrát města Karlovy Vary se k této iniciativě připojil a vyjádřil tak potřebu spravedlivějšího přerozdělovaní daňových výnosů jednotlivým obcím.

Autor: karlovarskenovinky.cz