Hlavní stránka Regiony Jihočeský kraj Tiskové zprávy Běžkařská sezóna na Šumavě se rozjíždí, peněženka zatím potřeba není

Běžkařská sezóna na Šumavě se rozjíždí, peněženka zatím potřeba není

16. 1. 2016

Běžkařská sezóna na Šumavě se díky sněžení a teplotám pod nulou pozvolna rozjíždí, dobré podmínky jsou zejména na hřebenových partiích. Obce proto začínají s úpravou tras. Jejich využívání zůstává zatím díky obecním rozpočtům a sponzorům bezplatné.
Podmínky sice ještě úplně ideální nejsou, desítky kilometrů už ale je možné na běžkách na Šumavě projet. Dobrou zprávou pro sportovně naladěné návštěvníky je, že zatím se na strojově upravované trasy mohou vydat zcela zdarma. „Pořízení strojů, obsluhu a provoz zatím platíme my, s pomocí kraje a sponzorů. Takže zatím jsme nemuseli přistoupit ani k symbolickému zpoplatnění,“ potvrzuje starosta Kvildy Václav Vostradovský.
Právě nejvýše položené české obci se podařilo v závěru loňského roku prosadit projekt bezplatného běžeckého lyžování do unikátní sportovní aplikace Nadace ČEZ. V ní přispívají na vybrané akce sami uživatelé svými sportovními výkony, které následně nadace přepočítává na peníze. Získat potřebných 150 tisíc korun trvalo méně než měsíc.
„Uživatelům samozřejmě moc děkujeme a pevně věřím, že se alespoň s některými z nich uvidíme na Šumavě. A věřím, že si běžky užijí ještě o něco víc,“ doplňuje Vostradovský. Vybrané peníze by měly na Šumavu dorazit v prvním čtvrtletí letošního roku.
„Je vidět, že udržení běžeckého lyžování zdarma lidem rozhodně není lhostejné. Do podpory se svými sportovními výkony zapojilo mimořádné množství lidí. A věříme, že i na běžkách si sportovní aplikaci EPP spustí,“ upřesnil za Nadaci Petr Šuleř.
Hlavní okruh běžeckých stop v okolí Kvildy měří přes 80 kilometrů, náklady na jejich údržbu se pohybují v závislosti na počasí v řádech statisíců až milionů korun ročně.
15.01.2016 I Václav Vostradovský / STAN /- starosta obce Kvilda