Hlavní stránka Regiony Hlavní město Praha Pravidelný týdenní přehled činnosti STAN Praha 22.4. - 28.4.2019

Pravidelný týdenní přehled činnosti STAN Praha 22.4. - 28.4.2019

26. 4. 2019

Vážení čtenáři, vítejte u pátečního pravidelného přehledu informací z Prahy. 

Petr Hlubuček na zasedání Zastupitelstva HMP 25.4.2019

Petr Hlubuček na zasedání Zastupitelstva HMP 25.4.2019

Rada HMP

Rada tento týden zasedala v úterý: 

program: http://www.praha.eu/public/a9/59/45/2926094_959221_Prg_16_Rada_2019.pdf¨

přijatá usnesení: http://www.praha.eu/public/64/9/9c/2927373_960283__16._Rada_HMP_2019_usneseni.pdf

 

Volby do Evropského parlamentu 24.- 25.5.2019

Evropské volby se přiblížily k fázi celorepublikové kontaktní kampaně a aniž bychom stihli dostatečně zregenerovat po úspěšné Davidově senátorské kampani, již vás všechny i zde v Praze budu přemlouvat k podpoře naší evropské kandidátky Spojenců pro Evropu s číslem 26. Kontaktní kampaň bude probíhat 2 x týdně na 3 frekventovaných stanicích metra zejména v centru a budeme vykrývat střídavě trasu C, B a A s tím, že budeme lákat lidi k urnám, k podpoře čísla 26 a hlavně si budeme přát úspěch našich kandidátů - Standy Polčáka a Radima Sršně. Připraveny jsou programové letáky a drobné dárky (placky, samolepky, tesařské tužky, balónky). Pražská kontaktní kampaň odstartuje ve středu 1.5., sice ve sváteční den, ale protože je zároveň tento den Dnem Evropy, proběhne na Kampě v Sovových mlýnech od 15 hodin happening s oslavou našeho 15. výročí vstupu do EU. Během odpoledne zasadíme společně symbolicky nový strom na zahradě Werichovy vily: https://www.facebook.com/events/271704410402443/?active_tab=about

Ve středu dopoledne bychom zahájili s dobrovolníky kampaň na některé stanici metra v centru prvním kontaktem, kam přijde Stanislav Polčák i s Jiřím Pospíšilem a květinami. Čas a místo ještě upřesním. 

Další plán kampaně, který může doznávat konkrétních úprav naleznete v přiložené tabulce:https://docs.google.com/spreadsheets/d/1oWm9U4aBOkahl0tyqQf1X7fjVJaRyPMgvZTCxNEsleQ/edit?usp=sharing

Na třech stanicích metra by měly být v plánované dny minimálně tříčlenné týmy, které nafasují materiál v centrále TOP 09. Prosím, abyste se mi přihlásili, kdo by mohl za STAN v některých dnech pomoci. Pro dobrovolnictví, které při vaší pravidelné účasti bude odměněno, je velkou pomocí a jak ukázala skvělá kampaň Davida Smoljaka, je to klíčová součást kampaně. Prosím, hlaste se mi, každá účast se počítá a úspěch hnutí STAN v těchto volbách předurčuje do značné míry další posílení jeho významu pro naše další ambice na české politické scéně a upevnění našeho voličského jádra.

 

 

Plachty

Stejně tak mám pro náš kraj připraveno 50 plachet na plot o rozměrech 1 x 2 m, Prosím všechny, kdo u sebe na plotě, zde v Praze,  na chalupě, na balkóně panelákového bytu či jinde můžete v měsíci květnu zavěsit plachtu nebo vytipovat starý plot svého známého na nějakém místě v blízkosti komunikací, zkuste mi pomoci aktivně tyto plachty udat. Když do každé městské části dáme 2 plachty, bude to významná pomoc. Plachty se instalují na základě darovací smlouvy, kterou bych Vám zprostředkovala, vyčíslení daru je v Praze na 2000 Kč/měsíc - cena obvyklá. Sundavám právě ze svého plotu Davida a na jeho místo se stěhuje Standa Polčák s Vítkem Rakušanem nebo Honzou Farským. Na některých plachtách je lídr v tandemu s místním konkrétním starostou, tak se o ně přihlaste vy, kdo jste se Standou byli domluveni. Plachty budou od příštího týdne u  mne v kanceláři na MHMP č. 137a!! Děkuji zatím Petrovi Švancarovi z Čakovic, Anetě Ečekové z Prahy 13 a Leoně Táborské ze Kbel, kteří si již plachty vyzvedli. Věřím, že se přihlásíte i další, je to velký příspěvek podpory nejen pražského STANu!!! Konkrétní a účinná forma podpory.

 

 

Den Země

Velikonoční pondělí připadlo tentokrát na Den Země, který si na mnoha místech připomínali v jednotlivých městských částech pestrým osvětovým programem pro školy i rodiny a všechny zájemce až v úterý. Zásadní podíl na připraveném programu mělo Hlavní město Praha prostřednictvím Odboru ochrany příroda a Lesů Hl. m. Prahy viz foto např. z Prahy 13https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2728122330536522&set=pcb.2728129190535836&type=3&theater nebo z Vyšehradu, kam zavítala v úterý za HMP Jana Plamínková:

https://www.facebook.com/plaminkovajanaSTAN/photos/pcb.2279180188963862/2279179935630554/?type=3&theater

"Roku 1990 se k oslavám a aktivitám spojeným se Dnem Země přidala i Česká republika. Cílem moderních oslav Dne Země je upozornit veřejnost na dopady lidského chování na životní prostředí, na problematiku odpadů i obnovitelných zdrojů. S tím je zároveň spjatá i široká diskuse o možných nápravách a preventivních opatřeních. Letošním hlavním tématem Dne Země 2019 je „zero waste“ neboli předcházení vzniku odpadů. Odpady a jejich nadměrná produkce je pro celou planetu Zemi stále palčivější a rostoucí problém", uvádí se v tiskové zprávě k této akci.

 

Výbor pro infrastrukturu, technickou vybavenost a životní prostředí

V duchu myšlenek na Zemi a v souvislosti se sílící naléhavostí environmentálních témat, která rezonují v posledních týdnech celospolečensky i díky Gretě Thunberg a studentskému hnutí Fridays for future i apelům Davida Attenborougha, či každodenním předpovědím o hrozícím suchu v Česku a hrozícímu narušení potravinové bezpečností ČR ve středu probíhal na MHMP více jak tříhodinový Výbor, který vede Jana Plamínková. Na programu byla informace náměstka Petra Hlubučka o krocích, které Praha podniká, aby zmírnila dopady klimatické změny, která byla na programu čtvrtečního zasedání ZHMP. Na výboru byly prezentovány analýzy stavu pražského ovzduší, dopady klimatických změn, Územní energetická koncepce a adaptační strategie a konkrétní projekty již realizované či připravené k realizaci na základě implementace této strategie. Výbor se těšil velkému zájmu veřejnosti se zastoupením Strany zelených, studenských a jiných ekologických aktivistických skupin, které vyzývaly k občanské rebelii a nepolevujícímu tlaku na politiky. Podrobný program i podklady jsou k dispozici pod tímto odkazem: http://zastupitelstvo.praha.eu/ina2014/tedprgjed.aspx?id=22243 Výbor byl plodný na konkrétní usnesení, která Jana přečetla při projednávání tohoto tématu na Zastupitelstvu a která Petr Hlubuček shrnul na svém FB: 

"Zrovna včera jsme měli zasedání výboru pro životní prostředí, na kterém jsme schválili další kroky, které by Praha měla přijmout k lepší ochraně klimatu a životního prostředí. Mezi ně patří například:

- zřízení pracovní skupiny, která bude koordinovat napříč odbory magistrátu a městskými organizacemi energetický management města
- podpora využívání obnovitelných zdrojů energie
- prevence vzniku odpadu a jeho minimalizace
- zohledňování environmentálních aspektů při přidělování dotací jednotlivým projektům
- hlídání neklesajícího podílu zeleně při rekonstrukcích ulic, parků a komunikací
- využívání retenčního potenciálu území
- pravidelné zalévání stromů
- omezení sekání trávy a ořezávání stromů a keřů v době sucha na minimum
- úprava Pražských stavebních předpisů
- umožnit zřízení výsadbových pásů v ulicích a tím umožnit výsadbu stromořadí

Řešení stavu klimatu nespočívá v jedné akci, ale v celé řadě dílčích kroků. Máme vůli a politickou shodu měnit životní prostředí v Praze". 

 

Výbor podpořil další plán na rozvoj ekologického centra v Toulcově dvoře.

 

Výměna ve vedení městské části Praha 4

Ve středu se odehrálo pro nás smutné zastupitelstvo Prahy 4, při němž došlo k odvolávání radních i starosty Petra Štěpánka a vzniku nové vládní koalice v této velké městské části ve složení ANO, ODS a TOP 09. Lukáš Zicha a Ondřej Růžička odchází do opozice a my čekáme na reakci našeho koaličního partnera z pražské koalice Spojených sil, jak se postaví k destabilizačnímu jednání nejen v rámci pražské organizace TOP 09, ale také v neprospěch pražského klubu Spojených sil pro Prahu a také společné evropské kandidátky. Bohužel rozkol v řadách místní TOP 09 posílil v Praze zase o trochu více pozici hnutí ANO a lví podíl na tom má i zastupitel Josef Svoboda z KDU-ČSL, který byl rozhodujícím hlasem pro nové uspořádání vedení čtvrté městské části:   https://zpravy.aktualne.cz/domaci/na-praze-4-odvolali-starostu-stepanka-a-dalsich-sedm-radnich/r~c9179c7666b011e98a200cc47ab5f122/?fbclid=IwAR3q70OlTK3TmuKlkfiPYL9UG0fC_2ifXxfRosXffQAYmSIfHHH19sbvz38&redirected=1556230620

 

 

ZHMP

Čtvrteční Zastupitelstvo HMP se protáhlo do dnešního rána. Veřejnost přišla i sem demonstrovat proti tranzitní dopravě zavlečené do obytných území a nechyběli ani zmínění ekologičtí aktivisté a rebelové ze zasedání Výboru se svými apely: https://photos.google.com/share/AF1QipMSCT06i9h7gwEfN1wiXhoMefSFb3mM6AePPauzw0iQBNbbAYOS8H0S7hLvsH4YbA?key=SVFEYTJ6M0xOa0s3OGlzVTg2MFYtLVpQYjhQRlVn

Pražské Zastupitelstvo se věnovalo Petrově informaci o opatřeních v době kritického sucha, a adaptační strategii HMP na zmírnění dopadů změn klimatu. Praha vydá v nejbližších dnech pro městské části jednotný krizový metodický pokyn, jak v této době pečovat o městskou zeleň a jak plánovat např. sekání trávníků, aby nedošlo k nenávratným poškozením zeleně, zasychání a úhynu nedávno vysazovaných stromů. Zastupitelstvo také projednalo zastavení exekucí vedených proti dětem (opoziční návrh P. Nachera): "Dnes jsme na pražském zastupitelstvu schválili záměr zastavení exekucí vedených ze strany hl. m. Prahy a jeho organizací a firem vůči dětem. Zároveň považujeme za nutné reformovat způsob vymáhání dluhů po dětech tak, aby jim v dospělosti nehrozila exekuce, vysvětluje Hana Marvanová a dodává: "Zejména v případě bagatelních pohledávek považuji za nejlepší formu vymáhání vlastními silami a bez pomoci externích právníků a exekutorů, což jen zvyšuje dluh, který se pak často stává nevymožitelným. Dluhy se mají platit, ale jejich vymáhání musí být humánní a ne likvidační. Ráda bych, aby Praha v tomto šla příkladem."

 

Setkání tajemníků

Ve čtvrtek v dopoledních hodinách se také uskutečnilo první setkání tajemníků STAN s novým předsedou hnutí Vítkem Rakušanem. Hnutí STAN ve všech krajích ustavilo svá nová krajská vedení a proměnily se také 2 tajemnické posty (v červnu končí Jana Přecechtělová - tajemnice Olomouckého kraje a žezlo předává také Erich Kříž z karlovarské organizace svému nástupci Jiřímu Duchkovi). Zásadní je, začít naplňovat co nejrychleji vizi nového předsedy Víta Rakušana s jeho plánem pravidelných návštěv krajů. Vítek chce tak co nejvíce tmelit a posilovat značku STAN před důležitými krajskými volbami 2020. Žádá tajemníky o součinnost, aby již v srpnu mohl každý týden navštívit 2 regiony v rámci různých společenských akcí, setkání s občany, komunitních aktivit městských částí, sportovních událostí či plánovaných besed. Rád zavítá i do vašich městských částí, a protože jeho kalendář se rychle plní, napište mi, zda již v létě (srpen) nepodnikáte u vás nějakou zajímavou aktivitu, které by se Vítek mohl zúčastnit. Před komunálními volbami takto zavítal například na pozvání Katky Arnotové do Čakovic a byla z toho velmi pěkná oboustranně prospěšná beseda se zástupci naší kandidátky. Vítek má bohaté zkušenosti se starostenskými tématy, zná problémy komunální politiky a zajímá se i o vaše starosti a sbírá absurdity, které se pak spolu s kolegy poslanci snaží napravovat. Takže hlavně vás starosty a místostarosty a radní prosím, pozvěte Vítka k vám a napište mi, zprostředkuji kontakt s ním a jeho týmem!!

 

Jinak další důležitou novinkou je, že ředitelka hlavní kanceláře, obětavá a báječná manažerka i lidsky skvělý člověk, letitá opora předsednictva a celostátního výboru, koordinátorka vedení STANu i sítě krajských organizací Lucie Krejčová odchází na mateřskou dovolenou a jejím zastupováním byl pověřen vám všem jistě známý, pracovitý, neúnavný a taktéž skvělý Štěpán Hofman: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=355021705133885&set=pcb.355022815133774&type=3&theater

https://www.facebook.com/lucie.krejcova.129/posts/1388973391244346?comment_id=1389141467894205&reply_comment_id=1389460881195597&notif_id=1556269037155691&notif_t=mentions_comment  

 

 

 Z gesce Petra Hlubučka 

Suché a horké počasí přineslo riziko vzniku požárů, Praha zareagovala na základě výzvy ČHMÚ zákazem:

 http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magistrat/tiskovy_servis/tiskove_zpravy/v_praze_plati_zakaz_rozdelavani_ohnu_na.html

 

Úterní Rada schválila další postup revitalizace Karlova nám., na kterém zahájila práci Jana Plamínková v minulém volebním období. Byla vybrána krajinářská firma, která bude koncept řídit: "Důležitým předpokladem fungování tohoto území a všech zavedených opatření je i dobrá správa, proto zde chceme zavést nový systém správy – takzvaný management plán,“ uvádí náměstek primátora pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček:

http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magistrat/tiskovy_servis/tiskove_zpravy/revitalizace_karlova_namesti_pokracuje.html

 

Zahájí se rekonstrukce Zelenečské ulice v Praze 14:

http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magistrat/tiskovy_servis/tiskove_zpravy/zelenecskou_ulici_v_hloubetine_ceka.html

 

Dalším Petrovým radničním tiskem, schváleným na úterní radě, byl Roční plán obnovy vodohospodářské sítě na tento rok: 

http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magistrat/tiskovy_servis/tiskove_zpravy/rada_hl_m_prahy_schvalila_plan_obnovy.html

 

Rozšiřují se lokality, kde v Praze vypásají trávu stáda ovcí a koz: 

http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magistrat/tiskovy_servis/tiskove_zpravy/v_praze_se_opet_pasou_ovce_a_kozy.html

 

Petr tento týden navštívil ekologické vzdělávací a komunitní centrum Toulcův dvůr, kde chystají rekonstrukci a rozšíření v rámci udržitelného rozvoje a účastnil se výše uvedeného Výboru pro infrastrukturu, technickou vybavenost a životní prostředí. 

 

Pražský patriot vyzpovídal Petra, který má zodpovědnost za stav pražského životního prostředí a ochranu a údržbu pražské zeleně: https://www.prazskypatriot.cz/praha-ma-uz-60-volne-pristupnych-ovocnych-sadu-vzniknou-dalsi-slibuje-namestek-primatora-hlubucek/?fbclid=IwAR1hPwXvI40nCuP7GG1-s9mfyh2vbxOjkKDYYKhYXbQxjeQVwOSi-vBtJ-w

 

Další návštěvu uskutečnil Petr do Jinonic, kde působí záchranná stanice hl. m. Prahy pro poraněná volně žijící zvířata. Fotografie na Petrově FB profilu vypovídají o tristním zázemí této chovatelské záchranné stanice:

https://www.facebook.com/STANPetrHlubucek/photos/pcb.2451791551512182/2451788394845831/?type=3&theater

"Současný technický stav záchranné stanice v Jinonicích je zcela nevyhovující. Podfinancovaný objekt chátrá a neposkytuje adekvátní zázemí zvířatům, ani pracovníkům. Posuďte podle fotek sami. Připravujeme proto nový projekt na rekonstrukci záchranné stanice v hodnotě kolem 100 milionů korun", píše Petr.

 

 

Z gesce Hany Kordové Marvanové

V tomto týdnu Hanka Marvanová  předkládala v Poslanecké sněmovně v podvýboru pro cestovní ruch návrh zákona, kterým Praha reaguje na nekvalitní průvodcovské služby. Naším cílem je zvýšit odbornou úroveň průvodcovských služeb. "Zákon již prošel úspěšně prvním čtením a věřím, že tento náš návrh v Poslanecké sněmovně uspěje", doufá Hanka.  Na tomto návrhu intenzivně spolupracuje s naší poslankyní Věrou Kovářovou.

 

Ve středu se konalo další zasedání Komise Rady pro poskytování krátkodobých ubytovacích služeb, kterou má naše radní Hanka na starosti. "Jednáme se společností Airbnb a připravujeme Memorandum o spolupráci, na základě něhož by mohla tato společnost pomoci při vybírání poplatků od ubytovatelů a zároveň by mohla řešit stížnosti obyvatel v domech, kde jsou byty takto pronajímány", shrnuje HM průběh jednání komise. "Paralelně sledujeme projednávání zákona v Parlamentu, kde je předložen pro Prahu důležitý pozměňovací návrh, který by svěřil pravomoc obcím vydat místní vyhlášku, která by mohla situaci lépe řešit", dodává.

 

Jak jsem již uvedla v bodě o čtvrtečním ZHMP, zastupitelé schválili záměr zastavit exekuce vedené ze strany hl. m. Prahy a jeho organizací a firem vůči dětem. Hanka připraví přehled, zda v rámci Prahy nejsou vedeny exekuce vůči dětem a požádala také Magistrát a městské organizace a firmy o přehlednou informaci, jak vymáhají dluhy. Cílem tohoto zmapování by mělo být snížení počtu exekucí a nepodporovat nemravný byznys s dluhy.

Autor: Vlasta Urbánková