Hlavní stránka Regiony Hlavní město Praha Aktuality Pravidelný týdenní přehled STAN Praha 14.1. - 20.1.2019

Pravidelný týdenní přehled STAN Praha 14.1. - 20.1.2019

18. 1. 2019

Od nového roku budeme přinášet pravidelné přehledy činnosti pražské organizace hnutí Starostové - nezávislí, činnost našich radních a zastupitelů, starostů a starostek je pestrá a ne vždy na očích, toto je šance vám ji přiblížit.

Uctění památky oběti Jana Palacha 16.1.2019

Uctění památky oběti Jana Palacha 16.1.2019

  • Organizační změny struktury Magistrátu HMP. Zaznamenali jste organizační změny na MHMP? 

    Agenda odboru sportu a volného času byla převedena do odboru školství, mládeže a sportu ve zkratce SML. 

    Do Odboru investičního (INV) byly delimitovány činnosti zrušeného Odboru technické vybavenosti. Tento Odbor gesčně podléhá náměstkovi pirmátora Petrovi Hlubučkovi

  • V pondělí proběhlo první letošní zasedání Svazu městských částí na němž došlo k volbě nové předsedkyně Jany Plamínkové. Jana povede SMČ HMP 4 roky a Petr Hlubuček se ujal funkce místopředsedy.

  • Rada HMP - tento týden projednávala Rada tyto body: http://www.praha.eu/public/3a/4b/45/2894237_937413_Prg_2_Rada_2019.pdf a výsledkem jsou přijatá  usnesení: http://www.praha.eu/public/c6/99/50/2894691_937929__2._Rada_HMP_2019_usneseni.pdf

Hana Marvanová uspěla s iniciativou odškodnit lidi poškozené pádem Trojské lávky: "Minulé vedení města bylo nečinné, takže hrozilo, že se budou muset poškození obrátit na soud. Pokud toto schválí příští týden také zastupitelstvo, mohli by poškození už na konci ledna dostat náhradu škody, kterou požadují."  

  • Rada HMP ve středu 16.1. na svém výjezdním zasedání, které se konalo na zámku ve Ctěnicích u Prahy, projednávala návrh rozpočtu HMPPetr Hlubuček k tomu uvedl: "To hlavní, co dnes hájím, jsou kapitálové výdaje na rok 2019 pro životní prostředí v Praze, ZOO, Botanickou zahradu, ale i peníze pro městskou infrastrukturu, policii, hasiče a celkově bezpečnost. Prosazuji i navýšení pěněz městským částem na investice. To znamená, že městské části dostanou více peněz od magistrátu, aby samy mohly realizovat své vlastní projekty. Radnice městských častí a jejich starostové a radní znají lépe místní situaci, vědí co je potřeba postavit nebo opravit. Celý proces stavby se významně urychlí než kdyby to dělalo město!" Hana Marvanová k tomu dodává: "Nezapomínáme ani na investice do školství, životního prostředí nebo sociálních služeb."

  • 16.1. jsme si všichni připomínali na různých místech a pietních akcích v Praze oběť a nevratné statečné gesto studenta FFUK Jana Palacha, který se na protest proti vpádu sovětských vojsk v srpnu 68 a nástupu normalizačních pořádků před 50 lety zapálil na Václavském náměstí. U jeho památníku hnutí STAN položilo kytice (delegaci tvořili zástupci senátního a poslaneckého klubu STAN a za Prahu se přišli poklonit Tomáš Mikeska, současník Jana Palacha, Jan Lacina, Šimon Ornest a Aneta Ečeková - Maršálová). Večer se konal tichý průvod světla a u památníku Jana Palacha na FFUK proběhla další vzpomínková akce za účasti Hany Marvanové, která připomněla na svém FB profilu zodpovědnost lidí ve vedení státu: "V tom všem vzpomínání na Jana Palacha mi chybí jedna důležitá věc: Jan Palach, Jan Zajíc a další by se nemuseli upálit, kdyby tehdejší představitelé státu (Dubček, Smrkovský, Černík a další) dostáli svým slovům a nadějím, které vyvolali v lidech na jaře 1968. Poučení z toho je, že lidé v čele země - víc než celý národ - jsou odpovědní za to, jakým směrem jdeme."

  • Z gesce Petra Hlubučka: 

Kuntratický potok: 

http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magistrat/tiskovy_servis/tiskove_zpravy/kunraticky_les_se_dockal_citlive.html

PVS: 

http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magistrat/tiskovy_servis/tiskove_zpravy/do_cela_prazske_vodohospodarske.html

Záchrana volně žijích zvířat: 

http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magistrat/tiskovy_servis/tiskove_zpravy/prazane_loni_pomohli_zachranit_rekordni.html

 

  • Z gesce Hany Marvanové:

Úprava dohody sesterských měst mezi Prahou a Pekingem: http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magistrat/tiskovy_servis/tiskove_zpravy/praha_chce_jednat_s_pekingem_o_uprave.html"Před třemi lety pražští zastupitelé schválili dohodu, kterou Praha de facto podpořila autoritářský režim v Číně. Schválení článku 3 v dohodě mezi Prahou a Pekingem bylo nestandardní, protože do smlouvy o spolupráci mezi hlavními městy politická deklarace nepatří. Zjevně to souviselo s tehdejší návštěvou čínského prezidenta v Praze, která byla provázena postupem bezpečnostních složek proti lidem, kteří vyjadřovali nesouhlas s potlačováním lidských práv v Číně. Jsem velmi ráda, že jsme se v koalici dohodli na tom, že primátor má jednat s Pekingem o vypuštění tohoto politického článku dohody a že lidská práva jsou pro nás víc než ekonomické zájmy některých ekonomických skupin!"

Hana Marvanová zavádí schůzky se zástupci městských částí, pro které vymezila vždy středu od 9 do 11 hod. počínaje středou 30.1. Vyzývá starosty a radní k součinnosti. Pokud tedy na městských částech řešíte legislativní problémy, projekty, které chcete zkonzultovat z hlediska legislativy, neváhejte se na ni obracet prostřednictvím její asistentky a naší příznivkyně Zdeny Štěpánkové (zdena.step@seznam.cz). Obracejte se na ni i v případě připomínek ke změně Statutu HMP, jak jsem již avizovala v minulých týdnech.

Víte-li o někom vhodném, informujte ho, předejte tento odkaz nebo v případě zájmu sami reagujte, uchazeči se mají hlásit do 24.1.!!


Přeji ničím nerušený víkend a těším se na slyšenou za týden!

Autor: Vlasta Urbánková