Hlavní stránka Info a média Tiskové zprávy Vládní návrhy házejí malé firmy a živnostníky přes palubu

Vládní návrhy házejí malé firmy a živnostníky přes palubu

2. 4. 2020

Hnutí STAN považuje navrhovanou vládní pomoc podnikatelům za nedostatečnou. Pro velké firmy je vládní návrh přijatelný, nicméně malým podnikům a živnostníkům stát neposkytuje požadovanou rychlou a efektivní pomoc, jak přežít dobu, kdy jim vláda nařídila zákaz či omezení provozu. Expertní ekonomický tým proto navrhuje jasné a srozumitelné kroky na podporu malých podniků a živnostníků. STAN bude vyjednávat podporu těchto opatření u ostatních opozičních stran s cílem jednotně je prosazovat na jednání s vládou a ve Sněmovně.

Vládní návrhy házejí malé firmy a živnostníky přes palubu

„Velké firmy tuto krizi s vládní pomocí kurzarbeitu přežijí. Pro malé firmy a drobné podnikatele je navržená pomoc zcela nedostatečná. Pro mnoho malých a středních podniků je současná situace, která má trvat do poloviny května, zcela likvidační. Právě oni potřebují od státu maximální a rychlou podporu, kterou jim ale vláda nenabízí,“ upozorňuje předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

„Náš expertní tým připravil návrhy, které pomůžou právě těm nejpotřebnějším, ohroženým skupinám jako jsou drobní živnostníci, provozovatelé restaurací či hospod na vesnici, kadeřnice, v podstatě všichni majitelé obchodů všeho druhu a poskytovatelé všech možných služeb. Našim cílem je směřovat podporu právě těm podnikatelům, kterých se vládní opatření bezprostředně dotýkají. Tito lidé nemají miliónové zisky, aby tuto krizi zvládli bez podpory státu, ale pro společnost jsou nepostradatelní,“ dodává Rakušan.

„Zavedení příspěvku na fixní náklady je pro malé a střední podniky zcela zásadní. V některých evropských zemích tento krok učinili, naše vláda se skutečné pomoci zdráhá. Příspěvek by se odvíjel od skutečných nákladů, které měl podnik v minulém roce. Obrovské množství podniků dnes nevykazuje žádný nebo zcela minimální příjem, přitom náklady přetrvávají. To je pro velkou většinu z nich neudržitelný stav. Stát musí převzít odpovědnost a převzít za ně fixní náklady, aby jim pomohl přežít,“ říká Věslav Michalik, člen expertní ekonomické skupiny STAN.

Hnutí STAN dále nepodporuje plošné zavedení úvěrového moratoria, ale naopak souhlasí s odklady splátek u spotřebitelských úvěrů o 6 měsíců. Zároveň navrhuje omezení maximální výše úroků na dobu 6 měsíců ve výši 10 % p.a. a zastropování smluvních pokut spotřebitelských úvěrů.

Nepodporuje také plošné nájemní moratorium.

Autor: Tomáš Pergl, tiskový mluvčí STAN