Hlavní stránka Info a média Tiskové zprávy Věra Kovářová: Novelou zákona o střetu zájmů napravujeme nečinnost předchozí vlády. Nepřístupný Centrální registr oznámení není v zájmu veřejnosti ani politiků

5. 4. 2022

Poslanci se budou tento týden zabývat novelou zákona o střetu zájmů. Návrh, za kterým stojí 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová z hnutí STAN společně se skupinou koaličních poslanců, upřesňuje současnou právní úpravu a její vymahatelnost v oblasti střetu zájmů veřejného funkcionáře ve vztahu k vlastnictví médií, účasti na veřejných zakázkách a investičních pobídkách. Sněmovna se vrátí také k dovolbě členů mediálních rad.

„Novelou zákona o střetu zájmů reagujeme na nečinnost předchozí vlády, které Ústavní soud nařídil už v březnu 2020, aby tento zákon upravila tak, že do Centrálního registru bude možné nahlížet pouze na základě předchozí žádosti, čímž bude právo veřejnosti na informace a právo veřejných činitelů na ochranu soukromí vyvážené. Jsem také ráda, že se nám podařilo z povinnosti zveřejňovat majetková přiznání vyjmout neuvolněné místostarosty a radní nejmenších obcí,” uvedla 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová.

Ti rovněž museli podle současného zákona do majetkových přiznání uvádět své veškeré příjmy. „A to i příjmy, které jsou ve společném jmění manželů či manželek nebo společníků ve firmách. To ale může být potenciálně problematické. Povinnost zveřejňovat veškerý majetek by mohla některé lidi, zejména v menších obcích, od kandidatury do zastupitelstva odradit. Což by byla škoda,” vysvětlila místopředsedkyně poslaneckého klubu hnutí STAN.

Přístup k informacím o majetku politiků bude mít navíc jasná pravidla. „Údaje nebudou každému volně k dispozici na internetu, což bylo protiústavní, ale budou jednoduše a rychle dostupné na žádost. Důležité je, že snad už brzy skončí stav, kdy je Centrální registr oznámení v důsledku rozhodnutí Ústavního soudu a Nejvyššího správního soudu momentálně nepřístupný. To není v zájmu ani veřejnosti, ani v zájmu nás politiků,” dodala Kovářová.

Novela současně přináší přesnější vymezení zákazu vlastnit média. Nahrazuje pojem „ovládající osoba“ širším pojmem „skutečný majitel“. Zákaz vlastnit média by se tak měl nově vztahovat na skutečného majitele, nikoli na ovládající osobu.

Sněmovna se vrátí k volbě členů Rady ČT
Poslanci se tento týden vrátí také k dovolbě členů Rady České televize, kde zůstává pět volných míst. V prvním kole volby byl zvolen pouze Ilja Racek. Na jedno volné místo v Radě Českého rozhlasu pak Sněmovna vybrala Jaroslava Šebka.

„Věřím, že se do obou mediálních rad dostanou opravdu nezávislé osobnosti, které nepřicházejí ČT a ČRo zničit, nebo naopak řídit, ale chovat se v souladu se zákonem, tedy chod médií veřejné služby kontrolovat. Uvědomujeme si zásadní postavení médií veřejné služby v naší společnosti. Také proto jsme už před volbami dali slib, že se zasadíme o to, aby došlo ke změně způsobu volby do mediálních rad,” uvedl už dříve člen Volebního výboru a místopředseda poslaneckého klubu hnutí STAN Jan Lacina.

Novely, které výběr členů kontrolních orgánů veřejnoprávních médií upraví, jsou již v procesu.

Autor: Sára Beránková