Hlavní stránka Info a média Tiskové zprávy STAN získal čtvrtého hejtmana. Stal se jím Petr Kulhánek v Karlovarském kraji

STAN získal čtvrtého hejtmana. Stal se jím Petr Kulhánek v Karlovarském kraji

14. 12. 2020

Zastupitelům Karlovarského kraje se dnes, po pěti neúspěšných pokusech, podařilo zvolit hejtmana i novou krajskou radu. Hejtmanem se stal Petr Kulhánek z hnutí STAN, který ve volbě získal 24 hlasů ze 45. Sám se při volbě hejtmana zdržel.

Petr Kulhánek

„Vážím si důvěry a slibuji plné nasazení v práci pro náš kraj. Doufám, že i mí kolegové toto pracovní tempo budou akceptovat. Vždy jsem ctil a preferoval princip partnerství a otevřené, přívětivé komunikace. Na principu partnerství jsme postupovali i při skládání koalice. Tento princip bych rád preferoval nejen zde na zastupitelstvu, ale zejména k celé administrativě krajského úřadu,“ uvedl nový hejtman Petr Kulhánek.

„Čtyři hejtmané byl náš předvolební cíl, kterého jsme chtěli letos dosáhnout. Podařilo se nám to, což považuji za signál, že kráčíme po správné cestě. Karlovarský kraj je nejmenší a často se na něj zapomíná, proto jeho občanům ze srdce přeji změnu a nakročení do nové budoucnosti. Věřím, že se to díky této koalici podaří,“ řekl předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

„Petra Kulhánka jsem poznal jako člověka s neuvěřitelnou energií a zapálením pro věc, proto jsem přesvědčený, že má ideální charakterové vlastnosti pro změnu poměrů v kraji, kde bude právě silná vůle a chuť k práci potřeba,“ dodal Rakušan.

Kdo je Petr Kulhánek?

• Petr Kulhánek je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze. Během studia absolvoval dvě roční stáže, rok v USA a rok v Austrálii, podílel se také na činnosti rodinného vydavatelství „Promenáda“ v rodných Karlových Varech.
  • Po dokončení studia pracoval v manažerských pozicích pro velkoobchodní společnosti HOPI a později MAKRO Cash & Carry.
  • V roce 2000 se na plný úvazek vrátil do rodinného vydavatelství Promenáda jako jeho ředitel a vletech 2005-2010 byl generálním tajemníkem Mezinárodní federace novinářů a spisovatelů cestovního ruchu FIJET. Od roku 2018 senior konzultant v kanceláři Hofírek Consulting.
  • V roce 2006 spoluzaložil nezávislé politické hnutí Karlovarská občanská alternativa (KOA), které je od toho roku součástí zastupitelstva města. V letech 2010 a 2014 KOA v komunálních volbách zvítězila a Petr Kulhánek byl zvolen primátorem města. V roce 2012 byl také zvolen zastupitelem Karlovarského kraje na společné kandidátce TOP 09 a Starostové a nezávislí. V roce 2016 obhájil mandát krajského zastupitele na společné kandidátce STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ (STAN) s podporou KOA, KDU-ČSL a TOP 09.
  • Do roku 2018 byl předsedou Sdružení lázeňských míst ČR, místopředsedou Svazu měst a obcí ČR pro evropské záležitosti, předsedou Mayors’ Steering Group projektu Great Spas of Europe – sériové nominace významných evropských lázeňských měst na Seznam světového dědictví UNESCO.
  • Narozen v roce 1971. Celoživotní fanda filmového umění, od roku 1993 spoluzakladatel a člen Filmového klubu Karlovy Vary. Aktivní vytrvalostní běžec. Hovoří plynně anglicky, dorozumí se rusky a německy. Je ženatý, má dva syny.

Autor: Tomáš Pergl, tiskový mluvčí STAN