Hlavní stránka Info a média Tiskové zprávy STAN nominuje do funkce ministra školství, mládeže a tělovýchovy profesora Vladimíra Balaše

24. 6. 2022

Členové celostátního výboru hnutí STAN zvolili kandidáta na pozici ministra školství, mládeže a tělovýchovy. Do čela resortu nominují poslance a právníka Prof. JUDr. Vladimíra Balaše, CSc. Úřad tak převezme po Petru Gazdíkovi, který z funkce odchází 30. června. Balaš má v oblasti školství bohatou zkušenost. Vybudoval právnickou fakultu na Západočeské univerzitě v Plzni, jejíž pozdější kauzy kritizoval.  V minulosti vedl Ústav státu a práva Akademie věd České republiky. Coby pedagog působí i na Karlově univerzitě.

„Pro mě jde o  velkou profesní výzvu. Máme před sebou nutné reformy školství, které nastartovali moji dva předchůdci a které jsou klíčové pro následující desetiletí. České národní bohatství je ve schopnostech a dovednostech našich lidí. Proto bychom měli naše děti dobře připravit na to, co budou v životě dělat, co budou skutečně potřebovat a zejména na změny, s nimiž se budou muset vypořádat. Líbí se mi například koncept systému vzdělávání v severských zemích, který systematicky vede studenty ke schopnosti inovativně přistupovat k řešení nových výzev,  což měřitelným způsobem přispívá ke zvýšení prosperity v těchto zemích. Z toho bychom si mohli vzít příklad,” popisuje své vize kandidát Starostů a nezávislých na pozici ministra školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš.

„Vzdělávání je pro Starosty a nezávislé dlouhodobě strategickou oblastí, jsem proto rád, že jsme po Petru Gazdíkovi našli dalšího vysoce kompetentního kandidáta pro tento resort. Pan profesor Balaš má kromě profesního vhledu do problematiky vzdělávání také bohaté mezinárodní zkušenosti, které jemu i nám budou bezpochyby velmi užitečné při nadcházejícím evropském předsednictví,” okomentoval rozhodnutí celostátního výboru STAN předseda hnutí Vít Rakušan.

Se jménem kandidáta na post ministra školství již Vít Rakušan seznámil koaliční Piráty a poté premiéra Petra Fialu. Ten se v pondělí s prof. Balašem osobně sejde.

Prof. JUDr. Vladimír Balaš, CSc. (*20. dubna 1959)

• Absolvent Právnické fakulty Univerzity Karlovy

• V letech 1993-1999 byl pověřen vedením  Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, kterou vybudoval. Ve chvíli, kdy vyšlo najevo, jak jeho nástupci udělovali na škole tituly, byl jedním z hlasitých kritiků těchto praktik.

• V letech 1994-2002 vedl Ústav státu a práva Akademie věd České republiky.

• Od roku 2002 vyučuje na Karlově univerzitě.

• Od roku 2021 je poslancem Parlamentu České republiky.

Autor: Sára Beránková, tisková mluvčí STAN