Hlavní stránka Info a média Tiskové zprávy Rekordní schodek rozpočtu nepodpoříme. Vládní plán se proinvestovat je pouze imaginární

23. 6. 2020

Hnutí STAN nepodpoří vládní návrh navýšení schodku státního rozpočtu na rekordních 500 miliard korun. Podle poslanců STAN předložený návrh postrádá cíl, koncepci, investiční plán i jakékoli ambice restrukturalizovat výdajovou složku rozpočtu.

„Návrh zvýšení schodku na půl bilionu korun nemá žádný cíl, není zmapován účel rozpočtových výdajů a předpokládaný dopad na ekonomiku. Vláda by měla povzbuzovat poptávku cíleně do potřebných oblastí jako je infrastruktura, ochrana krajiny nebo digitalizace. Investice do udržitelného rozvoje naší země ale v návrhu rozpočtu chybí, a proto jej nemůžeme podpořit,“ odůvodňuje postoj hnutí STAN předseda Vít Rakušan.

Premiér veřejně slibuje, že finanční prostředky půjdou na realizaci připravených projektů a investic. Ty jsou ale ve velkém množství na úrovni obcí, měst a krajů. S navýšením jejich rozpočtů však návrh nepočítá.

„Dlouhodobě upozorňujeme, že cesta proinvestování se krizí vede skrze podporu projektů v regionech. Není jednodušší způsob rozhýbat naši národní ekonomiku než prostřednictvím výrazného posílení ekonomik lokálních. Ale na tenhle postup vláda úplně rezignovala, a ještě starostům hází klacky pod nohy,“ říká členka rozpočtového výboru Věra Kovářová.

Upozorňuje také na přípravu návrhu na zvýšení schodku rozpočtu, která probíhala nestandardní formou: „Nejprve nám žádost o stovky miliard předložili na pár papírech, pak ministryně slíbila dodat podklady, které však nedodala, a nakonec to jako zázrakem přes noc upravili. Takhle se to dělat nemůže. Vládnímu návrhu chybí strategie i jasná koncepce. Nemůžeme zvednout ruku pro rekordní zadlužení bez toho, aniž by nám vláda poskytla informace o způsobu útraty takto obrovské částky.“

Jedním z důvodů, proč poslanci hnutí STAN nepodpoří návrh na změnu rozpočtu je také absence výdajových škrtů.

„Obrovský schodek je předložen bez ambice šetřit tam, kde to jde. S chutí pomáhat velkým holdingům a firmám, bez chuti pomoci malým a středním podnikatelům. Bez ambice zlepšit kvalitu života lidem v naší zemi. Bez budoucnosti, bez zřetele na naše děti. Tohle není rozpočet moderní České republiky. Tohle je rozpočet minulosti. Stejně jako celá politika hnuti ANO,“ dodává Rakušan.

Autor: Tomáš Pergl, tiskový mluvčí STAN