Hlavní stránka Info a média Tiskové zprávy Rakušan: Plníme sliby dané voličům. Zařadili jsme k projednání korespondenční volbu pro občany ze zahraničí

11. 1. 2022

Na návrh předsedy hnutí STAN a ministra vnitra Víta Rakušana by se Poslanecká sněmovna měla v pátek zabývat připraveným návrhem senátorů nejen z klubu Starostové a nezávislí, díky kterému by mohli občané žijící v zahraničí hlasovat ve volbách korespondenčně. Týkat by se to mohlo už prezidentských voleb v příštím roce.

Zástupci poslaneckého klubu hnutí STAN

„Jde o nesplněný slib, který zanechala už předchozí vláda. Chceme, aby konečně lidé, kteří žijí v zahraničí a mají české státní občanství, mohli volit korespondenčně. Aby se nemuseli v den voleb dostávat mnohdy i tisíce kilometrů na zastupitelský úřad,” uvedl na tiskové konferenci předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Dodal, že pokud se podaří vše nastartovat tento pátek, mohla by se korespondenční volba týkat už nadcházejících prezidentských voleb.

Návrh již dříve představil Marek Hilšer s podporou senátorů napříč politickým spektrem klubů STAN, ODS a TOP 09, KDU-ČSL a nezávislí, SEN 21 a Piráti.

„Nebudeme jako předchozí vláda, dobré návrhy ze Senátu nemáme problém podporovat a aktivně prosazovat. Chceme, aby tento návrh prošel prvním čtením, a stal se nosičem tak důležité změny,” upřesnil Rakušan.

Ministr vnitra na tiskové konferenci rovněž uvedl, že požádal o revizi všech bezpečnostních opatření, která v současnosti platí na Pražském hradě. Chce tak prověřit, zda jsou skutečně nejefektivnější cestou, jak zajistit bezpečnost prostoru Pražského hradu, a zda odpovídají současné bezpečnostní situaci.

Autor: Sára Beránková