Hlavní stránka Info a média Tiskové zprávy Půta: Kompenzace za koronakrizi musí dostat i kraje. Výpadek odhadujeme na 12 miliard

16. 6. 2020

Vláda při kompenzacích za koronavirovou krizi zcela zapomněla na kraje. Přitom výpadek sdílených daní, který krize zapříčila, se odhaduje na 15 procent, což je zhruba 12 miliard korun. To by pro kraje znamenalo výraznou ztrátu i omezení chodu krajských úřadů.

„Tento výpadek může v některých případech zasáhnout i mandatorní výdaje. Kraje tedy budou muset omezit nejen investiční akce, ale i výdaje na běžný provoz. To se může odrazit například v omezení hromadné dopravy objednávané ze strany krajů, krácení investic do krajského zdravotnictví nebo školství a v mnoha dalších oblastech přímo v regionech,“ varuje liberecký hejtman a člen vedení STAN Martin Půta.

Právě Půta je iniciátorem návrhu zákona, který by krajům letošní výpadek sanoval. Návrh už schválila Rada Libereckého kraje a příští týden jej projedná zastupitelstvo. Do sněmovny by tak mohl přijít na pořad jednání v září.

Stejně jako vláda navrhuje sanovat výpadek peněz obcím částkou 1200 korun na obyvatele, náš návrh počítá pro kraje s kompenzací 500 korun na obyvatele kraje. Peníze, které premiér v uplynulých týdnech krajům znovu slíbil nejsou žádnou kompenzací. Jsou to prostředky na údržbu silnic II. A III. tříd, o které se hejtmané každoročně doprošují vlády,“ doplnil Půta.

Ve sněmovně přitom leží jiný systémové řešení z dílny Libereckého, Pardubického a Zlínského kraje, které navrhuje zvýšit rozpočtové určení daní pro kraje. Sněmovna prozatím projednávání tohoto bodu přerušila. Krajům by přitom tento návrh mohl přinést až 18 miliard korun navíc.

„Znovu se pokusíme zvýšení rozpočtového určení daní zařadit na jednání sněmovny, nejlépe ještě tento týden. Rozhodnutí vlády neodškodnit kraje je skutečně závažným zásahem do jejich rozpočtů a je třeba urychleně přijmout řešení,“ uvedl předseda STAN Vít Rakušan.

Autor: Tomáš Pergl, tiskový mluvčí STAN