Hlavní stránka Info a média Tiskové zprávy Pročínské prohlášení je v rozporu s koncepcí zahraniční politiky

Pročínské prohlášení je v rozporu s koncepcí zahraniční politiky

30. 11. 2016

Senátoři schválili usnesení, kterým se vymezili proti nedávnému pročínskému prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů.
Pročínské prohlášení je v rozporu s koncepcí zahraniční politiky

Vláda by podle senátorů měla své zahraničně-politické postoje koordinovat s parlamentem a dodržovat vlastní Koncepci zahraniční politiky, která jako jeden ze svých globálních cílů definuje „lidskou důstojnost včetně lidských práv“.

Zahraniční politika České republiky ve vztahu k Čínské lidové republice se stala prvním bodem dnešního jednání Senátu. Zařazení bodu navrhl senátorský klub Starostů a nezávislých (STAN). Důvodem bylo nedávné Společné prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů, které reagovalo na setkání ministra kultury Daniela Hermana s dalajlamou.

Místopředseda Senátu Jiří Šesták za klub STAN se dotázal ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka, kdo tzv. prohlášení čtyř inicioval a v čem byla situace související s návštěvou dalajlamy tak výjimečná, že si vyžádala vznik společného textu prezidenta republiky, předsedů obou parlamentních komor a předsedy vlády.

„Vlastně banální schůzka člena vlády se světově známým duchovním na půdě ministerstva kultury vyvolala reakci čtyř nejvyšších ústavních činitelů, kterou bychom asi marně hledali v polistopadovém období naší republiky. A právě tato neadekvátnost, včetně značně servilního upozornění, že nejvyšší ústavní činitelé se neztotožňují s jednáním vládního kolegy, je něco, co znepokojilo velkou část české společnosti. Jsem rozhodně zastáncem toho, abychom respektovali země jiné, s jinou kulturou, s jinou hierarchií hodnot. Ale i tyto země musí respektovat naše hodnoty, naše vidění světa a principy, podle kterých spravujeme naši zemi a ve kterých vidíme naši budoucnost. A to nejen v budování případných kulturních a obchodních kontaktů, ale především zde na našem území, kde jsme my vlastními pány,“ uvedl Jiří Šesták.

Senátoři klubu STAN připomněli stále platné usnesení Senátu z roku 1998, kterým horní komora „v úsilí o rozvíjení přátelských a nekonfliktních vztahů s ČLR“ vyzvala českou vládu, aby „při dvojstranných jednáních s představiteli ČLR a při mezinárodních jednáních požadovala propuštění politických vězňů a vězňů svědomí v ČLR a respektování mezinárodně uznávaných zásad, týkajících se lidských práv.“ Senát tehdy současně pověřil „všechny své představitele, aby při mezinárodních jednáních aktivně vystupovali na obranu lidských práv obyvatel Číny a Tibetu.“

Po více než 3,5hodinové rozpravě se nakonec senátorům STAN, KDU-ČSL a ODS s pomocí nezařazených senátorů podařilo prosadit usnesení, kterým Senát jednak potvrdil svůj dlouhodobý důraz na euroatlantické směřování české zahraniční politiky a současně vyzval vládu, aby respektovala vlastní Koncepci zahraniční politiky z července 2015, která jako jeden ze svých globálních cílů definuje „lidskou důstojnost včetně lidských práv“. Vláda by podle schváleného usnesení zároveň měla dodržovat své programové prohlášení z února 2014, v němž se zavázala koordinovat zahraničně-politické postoje České republiky ve spolupráci s celým parlamentem.

Senátní klub STAN

Autor: Senátní klub STAN