Hlavní stránka Info a média Tiskové zprávy Premiére Babiši, nezneužívejte pandemie k protlačení svých zájmů

Premiére Babiši, nezneužívejte pandemie k protlačení svých zájmů

15. 3. 2020

Předsednictvo hnutí STAN důrazně vyzývá premiéra Andreje Babiše, aby okamžitě stáhl z pondělního jednání vlády návrh zákona o evidenci skutečných vlastníků. Ten totiž má jednoduchým trikem - a pouze formálně - vyřešit premiérův střet zájmů. Návrh zákona se potichu objevil na pondělním programu vlády jako dodatek.

Premiére Babiši, nezneužívejte pandemie k protlačení svých zájmů

„Odmítáme, aby v době, kdy země čelí virové pandemii, zavírají se hranice, chybí ochranné pomůcky pro zdravotníky, premiér Babiš bez skrupulí tlačil to, co pálí jeho, a snažil se vyřešit svůj kolosální střet zájmů. A to v době, kdy spoléhá na to, že pozornost veřejnosti a médií bude logicky upřena jinam,“ upozorňuje předseda STAN Vít Rakušan.

„Pana premiéra jsem k tomuto kroku veřejně vyzval už v sobotu, zatím bez výsledku. Opět znovu se ukazuje, že místo skutečného řešení veřejných problémů jsou na prvním místě jeho zájmy. Tato země potřebuje vládu v čele s premiérem, který nebude ztrácet čas řešením jen sama sebe,“ doplňuje 1. místopředseda STAN Jan Farský.

Návrh zákona tak, jak jej dostává na stůl vláda, by v podstatě trikem vyřešil Babišův problém se střetem zájmů podle českého zákona.

"Tato nenápadná úprava by znamenala, že by třeba současný premiér Babiš nebyl výslovně podle zákona považován za skutečného majitele Agrofertu, pokud by své akcie uložil do svěřenského fondu,“ říká senátor a předseda Legislativní rady STAN Zdeněk Hraba.

V praxi by tak mohl Andrej Babiš otevřeně vlastnit svěřenské fondy, nikoliv jako nyní např. přes manželku, ale zároveň by ani v tomto případě nebyl vlastníkem firem vložených do fondů.

„To přeci nemá logiku. Jestli vlastním vlastníka firem, logicky vlastním i ony firmy. Tady jde jednoznačně jen o zájem pana premiéra. A řešit je v době krize považujeme za hyenismus,“ dodává místopředseda STAN Petr Gazdík.

Nyní svěřenské fondy Andrej Babiš formálně neovládá a formálně se také zbavil vlastnictví svých firem tím, že je vložil do těchto fondů. Audit Evropské komise nicméně konstatoval, že je dál příjemcem zisků z těchto fondů a má na jejich správu vliv. Komise ta jednoznačně dospěla k závěru, že je ve střetu zájmů jak podle nařízení EU, tak podle českého zákona.

Autor: Tomáš Pergl, tiskový mluvčí STAN