Hlavní stránka Info a média Tiskové zprávy Polčák: Kvůli špehování ze strany Huawei dávám podnět Úřadu na ochranu osobních údajů

24. 7. 2019

Podle informací médií česká pobočka firmy Huawei shromažďovala informace o soukromí svých obchodních partnerů i úředníků. Následně je měla konzultovat na čínském velvyslanectví. Europoslanec Stanislav Polčák (STAN) považuje celou záležitost za skandální a trvá na jejím důsledném prošetření. Proto dnes zaslal podnět na Úřad pro ochranu osobních údajů a oslovil také komisařku Věru Jourovou.

“Pokud takové praktiky firma Huawei používá, domnívám se, že Česká republika není výjimkou a že je žádoucí prověřit situaci v ostatních členských státech. Z tohoto důvodu jsem na tuto kauzu upozornil paní komisařku, která má ochranu osobních údajů ve svém portfoliu,” vysvětluje Polčák.

“Konat musí také Úřad pro ochranu osobních údajů. To, co díky svědectví dvou bývalých manažerů firmy víme, je naprosto skandální, a vyvolává to obavy i o nakládání s osobními údaji klientů. Rozpor popsaných praktik s evropských nařízení GDPR je zjevný a české úřady by se měly věcí pečlivě zabývat. Není možné, aby třeba samosprávy a školy kvůli ochraně osobních údajů musely podnikat náročná opatření, zatímco některé nadnárodní firmy si z regulace zjevně dělají "dobrý den". V téhle kauze nejde o žádné formality, jde o systematické narušování soukromí našich občanů, na které Česká republika musí umět reagovat,” uzavírá Polčák.

Autor: Tomáš Pergl, tiskový mluvčí STAN