Hlavní stránka Info a média Tiskové zprávy Nový předseda senátní komise pro Ústavu Zdeněk Hraba (STAN): U změn ústavního pořádku musí platit pravidlo dvakrát měř, jednou řež

9. 12. 2020

Ve středu se poprvé v novém složení sešla Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury. V následujících dvou letech ji povede advokát a senátor Zdeněk Hraba (STAN). Komise si během svého prvního zasedání určila priority, kterým se bude v tomto funkčním období věnovat.

„Naše Ústava je účinná téměř 28 let a od té doby byla několikrát měněna, bohužel ne každá změna však byla posunem k lepšímu. Proto by u změn ústavního pořádku mělo platit pravidlo dvakrát měř, jednou řež,“ říká senátor a předseda komise Zdeněk Hraba.

Jako jeden z hlavních úkolů vnímá užší spolupráci se sněmovní ústavní komisí. „Na naše první jednání přišla i paní předsedkyně poslanecké Komise pro Ústavu Kateřina Valachová. Spolu se shodujeme na tom, že veškeré ústavní změny musejí naše komise společně pečlivě diskutovat,“ říká Hraba s tím, že právě ve spolupráci obou komisí chce navázat na práci svého předchůdce Jiřího Dienstbiera.

Komise se na svém zasedání zabývala prioritami na své další funkční období. Mezi ty by podle předsedy Hraby měla s ohledem na aktuální krizi patřit precizace ústavní úpravy krizových situací, a to ať už pro případ živelných, nebo zdravotních katastrof. Dalším tématem má být i modernizace jednacího řádu Senátu a prodloužení lhůty, během které se může horní komora návrhy zákonů zabývat.

V současnosti je v různé formě projednávání 17 návrhů na změnu ústavního pořádku, z nichž se nejvíce týká možnosti zavedení celostátního referenda nebo ústavní ochrany vody. Podán je také návrh na zavedení tzv. klouzavého mandátu nebo návrh rozšíření Listiny základních práv a svobod o právo na obranu života i se zbraní v ruce, jehož spolupředkladatelem je i sám senátor Hraba.

Do práce komise promluví i sněmovní volby v příštím roce. „Může se stát, že poslanci zvolení v příštím roce budou na změny Ústavy nahlížet jinak. Ať už se ústavní priority poslanců posunou po volbách jakýmkoliv směrem, věřím, že Senát bude i nadále pečlivě vykonávat svoji roli hlídacího psa našeho ústavního pořádku,“ doplňuje na závěr předseda Hraba.

Autor: Tomáš Pergl, tiskový mluvčí STAN