Hlavní stránka Info a média Tiskové zprávy Novou vládní zmocněnkyní pro lidská práva se na návrh hnutí STAN stane Klára Laurenčíková

11. 5. 2022

Vláda dnes vybrala novou zmocněnkyni pro lidská práva. Stala se jí Klára Šimáčková Laurenčíková, kterou navrhla a společně podpořila koalice Pirátů a Starostů. Pozice vládního zmocněnce se věnuje lidským právům či dodržování práv národnostních menšin. Zabývá se i otázkou rovnosti žen a mužů, neziskovými organizacemi nebo lidmi se zdravotním postižením.

„V první řadě bych Kláře Šimáčkové Laurenčíkové rád pogratuloval. Od začátku jsem její kandidaturu podporoval, stál jsem za ní. Mám radost, že právě tuto kvalitní kandidátku jsme dnes jako vláda vybrali. Jsem přesvědčen, že to bude člověk na svém místě. Její jmenování otevírá dveře ke spolupráci s neziskovým sektorem i dalšími odborníky,” uvedl předseda hnutí STAN a 1. místopředseda vlády Vít Rakušan.

„Mám velkou radost, že se nám podařilo post obsadit člověkem, který v jednom z vládních výborů již působí - Klára Šimáčková Laurenčíková byla velmi váženou předsedkyní výboru pro práva dítěte. Člověk se zkušeností a dlouhodobě známými názory, který má sílu agendu lidských práv na úrovni vlády prosazovat, nám bude i v rámci Sněmovny jistě důležitým partnerem,” doplnila poslankyně za hnutí STAN a členka podvýboru pro sexuální a domácí násilí Poslanecké sněmovny Barbora Urbanová.

Autor: Sára Beránková