Hlavní stránka Info a média Tiskové zprávy Kovářová: Mynář měl zveřejnit oznámení o svém majetku, soud to potvrdil

Kovářová: Mynář měl zveřejnit oznámení o svém majetku, soud to potvrdil

27. 1. 2017

Rozhodnutí Městského soudu v Praze, který dnes vyhověl žalobě na Kancelář prezidenta republiky, jíž bylo napadeno zamítnutí žádosti o přístup k registru oznámení v souvislosti s majetkovým přiznáním kancléře Vratislava Mynáře, potvrzuje správnost právního názoru ohledně podřízenosti Kanceláře prezidenta republiky a jejího vedoucího Vratislava Mynáře zákonu o střetu zájmů a jeho povinnosti podávat oznámení o svých majetkových poměrech. Na tento problém v minulosti opakovaně upozorňovala poslankyně Věra Kovářová (STAN).
Kovářová: Mynář měl zveřejnit oznámení o svém majetku, soud to potvrdil

“Potěšilo mě, že nezávislý soud dospěl ke stejnému závěru, který zastávám dlouhodobě. Z rozhodnutí vyplývá, že Mynář měl za povinnost zveřejňovat oznámení o svém majetku už od roku 2013, ale učinil tak pouze jednou, a to až pod veřejným tlakem. Účelový právní názor, který dosud razila Kancelář prezidenta republiky, je zcela absurdní a v rozporu se zdravým rozumem. Není možné, aby vysoký úředník, který je placen lépe než předseda vlády, na rozdíl od něj zákonným povinnostem nepodléhal. Jsem ráda, že Městský soud toto tajnůstkářství ohledně nakládání s veřejnými prostředky razantně odmítl,” uvedla poslankyně Věra Kovářová.

Ta v roce 2015 dosáhla zveřejnění Mynářová oznámení o majetku za rok 2013, to bylo nicméně poprvé a naposledy, kdy Mynář své majetkové poměry dobrovolně odkryl. Poslankyně Kovářová rovněž patří mezi kritiky Mynářovy chybějící bezpečnostní prověrky a neprofesionálního chování hradních úředníků.

Tiskové oddělení

Autor: Tiskové STAN