Hlavní stránka Info a média Tiskové zprávy Důchody rostou rekordním tempem. Pokud valorizační schéma nezměníme, penzijní systém zkolabuje

28. 2. 2023

Průměrný důchod v červnu přesáhne 20 tisíc korun a přehoupne se přes 50 % průměrné hrubé mzdy, což je 60 % čisté mzdy. Pokud by překotný růst pokračoval, penzijní systém se v horizontu 10 let stane neudržitelným. Vládní pětikoalice trvá na tom, že si důstojnou penzi zaslouží i dnešní mladí. Současně systém valorizací upravujeme tak, aby dále nerozevíral sociální nůžky tím, že nepoměrně více přidává seniorům s vyššími důchody.

„I současní senioři musí myslet na svá vnoučata. Nepřejí si, aby v budoucnosti živořila. Pokud chceme udržitelný důchodový systém i pro další generace, musíme se začít chovat zodpovědně. Momentálně se jede na dluh, což je neudržitelné. Důchody jsou nejvyšší v historii, za poslední dva roky jsme je zvedli o více než 5000 korun. Sami senioři mě často upozorňují, že chápou, proč důchody nemůžou dlouhodobě růst rychleji než mzdy, ze kterých finance pocházejí,“ zdůraznil předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

„Poměr důchodů k čisté mzdě bude v navržených parametrech vyšší než 60 procent, a bude tak nejvyšší za mnoho desítek let. Pokud navrhované opatření neprovedeme, systém dlouhodobé udržitelnosti důchodového systému silně narušíme a budoucí ekonomické škody a náklady budou pro celou společnost nebývale vysoké. Dopad by jen v letošním roce činil až 35 miliard, v dalším roce 60 miliard v neprospěch bilance státu. Státní finance dnes nejsou v dobrém stavu. Opatření neděláme s radostí, víme, že není populární, ale přistupujeme k němu primárně i pro udržení mezigenerační solidarity,“ řekl Zbyněk Stanjura, ministr financí a I. místopředseda ODS.

„Ke stabilizaci důchodového účtu potřebujeme, aby nyní rostly hlavně mzdy a důchody celkově nenarůstaly příliš rychle. Zároveň ale nechceme nechat na holičkách důchodce s nejnižšími důchody, na které inflace negativně dopadá nejvíce. Proto za STAN plně podporujeme změnu mimořádné valorizace tak, aby zvýšení důchodů nebylo jen v procentech, ale v kombinaci fixní částky a procentního zvýšení. Tím vzniká rozumný kompromis mezi dostatečnou kompenzací inflace a dopady na státní rozpočet. Pokud bychom nezasáhli, snadno bychom se během pár let mohli dostat k řeckému scénáři. Chtěli bychom také připomenout, že nad rámec valorizací bylo v tomto roce přiznáno k důchodu výchovné ve výši 500 Kč na jedno vychované dítě téměř 60 % důchodcům, v drtivé většině ženám,“ uvedl poslanec STAN a člen důchodové komise Viktor Vojtko.

„Předkládaný vládní návrh, na rozdíl od mimořádných valorizací v minulých letech, tentokrát obsahuje oba principy, na kterých je vystavěn náš důchodový systém. To znamená princip solidarity a princip zásluhovosti. Princip solidarity zde představuje fixní částka ve výši 400 korun a princip zásluhovosti navýšení o 2,3 %. To ve svém souhrnu znamená, že příjemci nejnižších důchodů si polepší o více než 6 % a příjemci nejvyšších důchodů o 3 %. Tímto způsobem se snažíme alespoň částečně eliminovat příjmové nůžky, které se rozevírají mezi nízkými a vysokými důchody,“ řekl místopředseda rozpočtového výboru Miloš Nový (TOP 09).

„Stále více se prohlubuje nepoměr mezi počtem starších lidí, kteří důchod pobírají, a lidí v aktivním věku, kteří z daní tyto důchody financují. Zatímco v 80. letech připadalo šest či sedm mladých lidí na jednoho seniora, dnes jsou to už jen tři a poměr se bude ještě zhoršovat. I proto hledáme citlivý balanc, který by zajistil, aby měli důstojný život nejen současní senioři, ale i další generace. Společnost musí fungovat dobře pro všechny a zohledňovat princip mezigenerační solidarity, jinak se zbytečně prohloubí příkopy, které bude velmi složité zakopávat,“ řekla poslankyně Klára Kocmanová (Piráti).