Hlavní stránka Info a média Tiskové zprávy Chybí preferenční hlasy. Důvodem je drahý a neefektivní systém

Chybí preferenční hlasy. Důvodem je drahý a neefektivní systém

23. 10. 2017

V Ústeckém kraji nedošlo k započítání některých preferenčních hlasů kandidátů, kteří se nacházeli na druhé straně volebního lístku. Na vině je současný systém sčítání hlasů, který je nákladný a chybový.

Chybí preferenční hlasy. Důvodem je drahý a neefektivní systém

„Ukazuje se, že současný volební systém je nejen drahý, ale i chybový. V Ústeckém kraji některé volební komise nezapočetly preferenční hlasy kandidátů, jejichž jména byla vytištěná na druhé straně volebního lístku. Důkazem toho je starosta Benešova nad Ploučnicí Filip Ušák, který podle komisí ve své ‚volební baště‘ obdržel jen čtyři preferenční hlasy,“ říká předseda STAN Petr Gazdík.

Problémy však byly i jinde. „Máme informace minimálně o šesti obcích z Ústeckého kraje, kde voliči kroužkovali někoho z druhé strany lístku, ale ve výsledku jsme žádný preferenční hlas neobdrželi,“ říká Ušák.

„Nemáme v úmyslu rozporovat výsledek voleb, pouze chceme upozornit na nedostatky současného volebního systému a navrhnout věcné řešení. Tím je v první fázi jasné označení dvoustrannosti lístku, to může byt provedeno hned. Z dlouhodobého pohledu jsou to elektronické volby po vzoru Estonska, kde by podobný problém nastat nemohl,“ dodává předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

Autor: Karel Kreml, tiskový mluvčí STAN