Hlavní stránka Regiony Středočeský kraj Tiskové zprávy Kovářová (STAN): Kraj by měl odškodnit pravidelné cestující s dlouhodobou předplatní jízdenkou

20. 5. 2020

Kvůli vyhlášení nouzového stavu z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru došlo téměř k úplnému zastavení individuálního pohybu obyvatel. Nepravidelní či náhodní cestující ve Středočeském kraji pak měli několik týdnů veřejnou dopravu de facto zdarma, protože z důvodů ochrany řidičů se přestalo vybírat jízdné v hotovosti a elektronické jízdné není zatím příliš rozšířeno. Oproti tomu pravidelní cestující, kteří měli již zaplacenou předplatní jízdenku, ji kvůli omezení pohybu osob často nemohli ani využít.  K odstranění této diskriminace hnutí STAN Středočeského kraje navrhuje odškodnit tyto pravidelné cestující: roční kupóny by měly být prodlouženy o 30 dnů, čtvrtletní alespoň o týden.  Do budoucna by mělo navíc fungovat systémové přerušení platnosti jízdenek celorepublikově.

„Evropské integrované dopravní systémy nabízejí od začátku krize přerušení platnosti předplatných kupónů nebo různé typy náhrad. To u nás není technicky možné, takže nabízíme podle inspirace ze Švýcarska nejjednodušší cestu – jednorázově prodloužit platnost vybraných předplatních kupónů“, sdělila Ing. Věra Kovářová, poslankyně a zastupitelka Středočeského kraje. Švýcarská konfederace prodlužuje roční jízdenky na celostátní integrovaný dopravní systém o 15 dní a pro vlastníky měsíčních kupónů chystá slevu 15 % pro nákup nové jízdenky. „Ve Středočeském kraji by nové roční kupóny mohly být prodlouženy např. o 30 dnů, čtvrtletní alespoň o týden. Chceme tak poděkovat naším nejvěrnějším klientům-cestujícím, díky kterým integrovaná doprava tak dobře funguje,“ doplnila poslankyně Kovářová.

Jednorázové prodloužení platnosti předplatních jízdenek je však pouze dílčí řešení v současné krizi. „Koronavirovou krizi nikdo nečekal, můžeme z ní získat také pozitivní systémové změny.  Stát by měl konečně dohlédnout na to, aby všechny integrované dopravní systémy v ČR jednotně umožňovaly přerušit platnost dlouhodobých, zejména ročních předplatních jízdenek. To nejen při omezení pohybu kvůli nějaké krizi, ale i pro běžný život – např. pro případy delších dovolených mimo svůj kraj nebo studijních či služebních cest,“ vyhodnotila situaci Mgr. Petra Pecková, starostka Mnichovic a kandidátka hnutí STAN na středočeskou hejtmanku.

„Hnutí Starostů a nezávislých vyzývá vedení kraje, aby se začalo zabývat otázkou odškodnění pravidelných cestujících s dlouhodobou předplatní jízdenkou. Nabízíme jim jeden z nejjednodušších modelů odškodnění. Zároveň to může být jeden z účinných motivačních nástrojů, aby nedošlo k odlivu pravidelných cestujících z veřejné dopravy a tím i odlivu tržeb. Veřejná doprava nesmí zkrachovat,“ oznámil Ing. Věslav Michalik, předseda středočeského hnutí Starostů a nezávislých (STAN).

Návrh hnutí STAN, jak nejjednodušeji odškodnit pravidelné cestující s dlouhodobou předplatní jízdenkou a motivovat je k nákupu nové předplatní jízdenky:

+ 30 dní zdarma pří nákupu nového ročního kupónu na území Středočeského kraje, přičemž se cestující musí prokázat ročním kupónem platným v době od 12. 3. 2020 (den vyhlášení nouzové stavu) do 11. 3. 2021. Nový roční kupón bude tudíž platit 395 dnů.

+ 7 dní  zdarma pří nákupu nového čtvrtletního kupónu na území Středočeského kraje, přičemž se cestující musí prokázat čtvrtletním kupónem platným v době od 12. 3. 2020 (den vyhlášení nouzové stavu) do 11. 6. 2020.