Hlavní stránka Regiony Olomoucký kraj Tiskové zprávy Olomoucký kraj přijde o 270 milionů korun

Olomoucký kraj přijde o 270 milionů korun

27. 5. 2020

„Hejtman Okleštěk svým hlasováním ve sněmovně sebral Olomouckému kraji a jeho obcím peníze na rozvoj a investice,“ říkají Piráti a Starostové.

Olomoucký kraj přijde o 270 milionů korun

Hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk a další poslanci dnes odmítli ve sněmovně podpořit senátní pozměňovací návrh, díky kterému by obce, města a kraje nepřišly kvůli vyplácení kompenzačního bonusu o peníze ze svých rozpočtů. Olomoucký kraj tak kvůli vládnímu návrhu přijde o 271 milionů korun, které mohl využít na investice. Obce se příští rok budou potýkat až s 25% výpadkem příjmů ze sdílených daní.

„Jsme velice zklamaní přístupem pana hejtmana Oklešťka a dalších poslanců, kteří svým hlasováním sebrali Olomouckému kraji více než 270 milionů korun určených na jeho rozvoj. O to víc nás to mrzí, když si uvědomíme, jak moc se rozcházejí slova a činy současného vedení kraje, když pan hejtman všude neustále všechny ujišťuje, že dělá všechno pro kraj,“ říká olomoucký zastupitel a kandidát na hejtmana Josef Suchánek (STAN).

O kolik peněz konkrétně přijdou jednotlivé obce a města v Olomouckém kraji lze spočítat v online kalkulačce na webu Sdružení místních samospráv na tomto odkazu: bit.ly/2X1XgHb

Jen pro ilustraci Olomoucký kraj přijde o 271 milionů korun ze svého rozpočtu, město Olomouc přibližně o 93 milionů, Prostějov o 37 milionů, Přerov o 36 milionů, Šumperk o 22 milionů a Jeseník o 9 milionů korun.

„Peníze, které vláda takto sebrala obcím a krajům, mohly být právě formou investic využity na pomoc lokální ekonomice. To by občanům pomohlo úplně nejvíc,“ říká Zdeňka Dvořáková Kocourková (Piráti).

„Nemáme nic proti kompenzačnímu bonusu, který má pomoct živnostníkům a podnikatelům. Premiér a ministerstvo financí by však mělo splnit své sliby a vyplácet jej ze státního rozpočtu a ne brát peníze samosprávám, které mnohdy s penězi nakládají výrazně efektivněji než stát,“ říká předseda krajských zastupitelů Radim Sršeň (STAN).

Většina hejtmanů z ostatních krajů přitom s vládním návrhem také nesouhlasí. Nejedná se o první případ, kdy hejtman Okleštěk a celá olomoucká krajská vládnoucí koalice postupovala proti finančním zájmům kraje. Na únorovém zastupitelstvu odmítla podpořit zákonodárnou iniciativu o rozpočtovém určení daní, kterou by Olomoucký kraj získal do svého rozpočtu téměř 390 milionů korun navíc na údržbu silnic 2. a 3. třídy a na další investice.

Vládní návrh ještě musí podepsat prezident republiky.

Kontakty:

Josef Suchánek