Hlavní stránka Regiony Karlovarský kraj Tiskové zprávy Kraj vypíše nový dotační program na zvýšení odbornosti lékařů

Kraj vypíše nový dotační program na zvýšení odbornosti lékařů

25. 8. 2023

Karlovy Vary (25. 8. 2023) Dalším z kroků, jak posílit regionální zdravotnictví o nové lékaře a zároveň podpořit ve vzdělávání i ty stávající, je vyhlášení nového dotačního programu Karlovarského kraje. Ten bude prostřednictvím stipendií podporovat lékaře pracující v nemocnicích na území regionu, kteří se rozhodli pro doktorské (PhD.) studium na jedné z lékařských fakult v zemi. Ročně může žadatel získat 75 tisíc korun.

Kraj vypíše nový dotační program na zvýšení odbornosti lékařů

„Po konzultacích s lékařskou obcí víme, že řada stávajících lékařů by ještě zvažovala posílení své odbornosti doktorandským studiem. Vnímáme to jako pozitivní, protože noví lékaři budou více motivováni k práci na nemocničním oddělení, kde má lékařský personál zkušenosti s vědeckou a badatelskou činností. Tím se zvyšuje jak odbornost toho zdravotnického zařízení, tak i jeho atraktivita pro budoucí lékaře, kteří samozřejmě posuzují odbornost lékařů, kteří v té dané nemocnici pracují a kteří se jim budou věnovat,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek s tím, že s vyhlášením dotačního programu se počítá v říjnu letošního roku.

Stipendium budou moci získat lékaři, kteří pracují v nemocnicích poskytujících akutní lůžkovou péči na území Karlovarského kraje. Podmínkou je, aby zde byl lékař zaměstnán na dobu neurčitou, a to v úvazku minimálně 0,8 plného pracovního úvazku, tedy minimálně 32 hodin týdně. Zároveň musí být studentem doktorského studia v kombinované formě na jedné z lékařských fakult v České republice. Přihlásit se o dotaci bude moci pouze žadatel, jehož doktorské studium započalo nejdříve v roce 2023. S výplatou stipendia je pak spojen závazek, že lékař zůstane pracovat v nemocnici v regionu po takovou dobu, po jakou pobíral podporu od kraje.

Autor: Daniel Stark