Hlavní stránka Regiony Jihočeský kraj Tiskové zprávy Od války k válce

Od války k válce

28. 3. 2019

Václav Vostradovský /STAN/- starosta obce Kvilda & předseda KVH Gabreta, z.s.

Od války k válce

Pod záštitou člena rady Jihočeského kraje Bc. Jiří Švece /STAN/ připravil Klub vojenské historie Gabreta, z.s. program akcí ve Kvildě a Českém Krumlově, který připomíná nejenom odkaz 74.výročí osvobození jihozápadních Čech a ukončení 2.světové války, ale i odkaz 1. světové války a událostí roku 1938.

Cílem celého programu je zvýšení informovanosti dětí a mládeže o těžkých dobách a utrpení, které přináší válka a válečné stavy všem zúčastněným. Při samotném konání akce proběhnou přednášky k tématu vzniku republiky, okupace a osvobození, ukázky rekonstrukcí bojů, ukázky zbraní a techniky, pietní akty atd.

Hlavních bodů programu se od roku 2002 zúčastňuje několik tisíc návštěvníků (cca třetina dětí). Akce je vždy předmětem značného zájmu obyvatel obcí a měst, ale i zejména turistů z ČR i zahraničí. Nicméně v posledních letech byla akce pojata s cílem předávání potřebných informací a zkušeností mladým generacím (účastnilo se i několik pamětníků). Tato akce je největší v této oblasti a svojí návštěvností jedna z největších v naší republice.  Jako každý rok si připomeneme odkaz na bezohlednost a krutost jak válečných, tak i poválečných let v tomto regionu.