Hlavní stránka Regiony Hlavní město Praha Pravidelný týdenní přehled STAN Praha 20.5. - 26.5.2019

Pravidelný týdenní přehled STAN Praha 20.5. - 26.5.2019

28. 5. 2019


Vážení a milí členové a příznivci hnutí STAN Praha, máme za sebou velmi náročný pracovní týden,
tento newsletter začínám psát v 1,30 ráno na Zastupitelstvu HMP, snad neopomenu uvést vše nejdůležitější.
 

Pravidelný týdenní přehled STAN Praha 20.5. - 26.5.2019

Pravidelný týdenní přehled STAN Praha 20.5. - 26.5.2019

Pondělní Rada HMP
 
Úterní demonstrace na Václavském náměstí
Hnutí Milion chvilek pro demokracii uspořádalo poté, co se mu třikrát podařilo naplnit Staroměstské náměstí, další akci za nezávislost justice a demisi Marie Benešové na Václavském náměstí. 60 000 účastníků demonstrace zopakovalo požadavky na obranu českého právního systému a navíc vyzvalo premiéra k účasti v televizním duelu. Mnoho lidí ze STANu a nejen z Prahy jste tam mohli potkat. Mezi řečníky se svou analýzou vystoupila i právnička Anna Dolejská, která za STAN kandidovala v obecních volbách na Praze 5. Premiér opět vede svou a bagatelizuje tento výraz nespokojenosti s doporučením, aby si Mikuláš Minář založil vlastní stranu. Naše přední deníky  si na titulní strany vybraly jiná témata, ale německá ARD to v hlavním vysílacím čase zařadila na třetí místo ve zpravodajství: https://www.facebook.com/MagazinPolitiq/videos/287053395532223/UzpfSTEwMDAxODc4MTc0NTk3NjozNjc1MjkyMDM4ODMxMzU/?id=100018781745976
 
Kampaň pro Eurovolby
Středečním mítinkem na Vítězném náměstí za účasti předních kandidátů Spojenců pro Evropu, doprovodu dechovky z Dolních Studének a s nabídkou produktů regionálních farmářů jsme slavnostně ukončili kontaktní kampaň. Bylo deštivo, ale přednesené projevy lídrů a podporovatelů snad kolemjdoucí přiměly zamyslet se aspoň na chviličku nad svou volbou. Doufejme, že lidé využijí svůj hlas, držme si palce! Srdečně děkuji Anetě, Janě Plamínkové, Davidovi Smoljakovi i nováčkům ve STANu Monice Žubertovské a Evě Pánkové, klukům z Prahy 4 i všem dobrovolníkům, kteří vytrvale pomáhali na ulici přesvědčovat lidi, že Evropa je místem, kam patříme, byli jste skvělí!
 
Zastupitelstvo hl. m. Prahy
Program zastupitelstva již předjímal dlouhé vleklé diskuze a přesvědčování, na program se dostaly 2 petiční výzvy, z nichž zejména ta týkající se dokončení rozjednaných privatizací rozbouřila koaliční úmluvy. Klub Spojených sil pro Prahu, jehož jsou zastupitelé za STAN součástí, se rozhodl zachovat projednané stanovisko klubu a připojil se k opozičnímu pozměňovacímu návrhu na schválení dokončení těchto přislíbených odprodejů bytů v lokalitě Černý Most. Reakce Pirátů na sebe nenechala dlouho čekat, v médiích se objevil článek, v němž je náš zastupitelský klub nařčen z prodeje majetku pod cenou a takto to komentovaly Novinky.cz: https://www.novinky.cz/domaci/505703-spor-v-prazske-koalici-kvuli-prodeji-bytu-top-09-a-stan-hlasovaly-proti-piratum-a-praze-sobe.html
Další diskuzi byla podrobena aktivita kolem Nemocnice Na Františku, kterou se Praha snaží dostat pod svou správu a postupně ji zapojit do sítě pražských zdravotnických zařízení. Konfliktním místem je spor o vlastnictví, kterého se Praha 1 nechce vzdát. Přesto tisk o plánu převzetí nemocnice byl zastupiteli odhlasován. Kolem jedné hodiny ranní byly schváleny granty v oblasti životního prostředí Petra Hlubučka. Opozice zpochybňovala ve vypjaté diskuzi schválené projekty organizací Arnika a Automat, které v minulosti patřily a patřit budou i nadále k velkým kritikům a oponentům rozhodnutí RHMP. V dnešních ranních hodinách se na program konečně dostal i tisk, který vzbudil pozornost již na pondělní Radě, kde v tajné volbě radní schválili zahájení geologického průzkumu v trase metra D: http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magistrat/tiskovy_servis/tiskove_zpravy/zacina_stavba_metra_d_sachty_a_stoly.html Ve chvíli, kdy vzniká tento report, ještě  nebyl tento tisk o zahájení příprav výstavby metra D projednán. 
 
Zastupitelstvo jednalo rekordně od 9,00 23.5. do 7,30 následujícího dne. Bylo to úmorné jednání, ale nakonec se podařila schválit všechna plánovaná usnesení včetně tisku o zajištění financování geologického průzkumu trasy metra D, což znamená důležitý signál pro zahájení stavby této klíčové pražské investice.
 
 
Z gesce Petra Hlubučka
Petr zaštítil konferenci  z oblasti bezpečnosti: "Voda - pomocník i nepřítel", kterou zahajoval ve středu: http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magistrat/tiskovy_servis/tiskove_zpravy/praha_porada_dvoudenni_mezinarodni.html
 
V úterý Petr doprovodil do ZOO mongolskou delegaci: "Dnes nás v Zoo Praha navštívil pan Tsogtbaatar Damdin, ministr zahraničních věcí Mongolska. Setkali jsme se u symbolu pražské zoologické zahrady, u koní Převalského, pro které je právě Mongolsko původní domovinou", referuje Petr na svém FB: https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/60624389_2502098249814845_260953734639517696_o.jpg?_nc_cat=102&_nc_ht=scontent-frt3-2.xx&oh=403b014245c6e11e028bbeaa04f9708f&oe=5D9DD7B2
 
Ve středu proběhl Výbor pro infrastrukturu, technickou vybavenost a životní prostředí. Tentokrát se konal v Botanické zahradě v rámci výjezdního zasedání v příspěvkových organizacích.  Poté se Petr ještě večer přesunul na Kulaťák na zakončení kampaně.
 
 
Z gesce Hany Kordové Marvanové

V pondělí se Hanka zúčastnila v Senátu  diskuse s pražskými senátory Markem Hilšerem, Lukášem Wagenknechtem, Davidem Smoljakem, Václavem Láskou, Václavem Hamplem a Ladislavem Kosem na téma poskytování krátkodobých ubytovacích služeb prostřednictvím digitálních platforem, např. Airbnb.

Senátory informovala o návrzích, které podporujeme a které předložili v Poslanecké sněmovně při projednávání novely zákona o místních poplatcích poslanci Patrik Nacher a Jakub Michálek. Při regulaci tohoto podnikání vláda naprosto selhává. V době EET a kontrolních hlášení zde toleruje podnikání, při kterém nemusí být dodržována zákonná pravidla, placeny daně a poplatky a nejsou chráněny oprávněné zájmy jiných vlastníků bytů v domech.

"Jsem velmi ráda, že se tomu senátoři chtějí věnovat, protože bez pomoci Parlamentu nedokážeme splnit to, co od nás občané Prahy očekávají", dodává s povděkem HM.

 
Ve středu se Hanka sešla s panem Jiřím Grygarem: "Je skvělé, že je připraven nám pomoci při založení Muzea nesvobody (Muzea paměti XX. století), které chceme v Praze na podzim založit.", píše Hanka na svém FB.
 
Další téma, kterým Hanka reaguje na konkrétní podnět naší příznivkyně z Újezdu nad Lesy Marie Kučerové, je úprava vyhlášky o regulaci loterií. Hanka vyzvala ostatní městské části k zaslání dalších návrhů či připomínek k současnému znění a po jejich vyhodnocení předloží legislativní návrh na její úpravu.
 
V neposlední řadě zde přináším hodnocení dnešního jednání ZHMP očima naší radní: 
 

"Na dnešním zasedání zastupitelstva probíhá diskuse o klíčových problémech města: budoucnost Nemocnice Na Františku, výstavba metra D a také vyřešení privatizace bytů na Černém mostě. Právě tento poslední bod proběhl v bouřlivé atmosféře, kdy zástupci bytových družstev z Černého mostu žádali přímo na jednání, aby byla privatizace dokončena, jak to již v minulém volebním období schválilo zastupitelstvo.

V koalici jsme o tom jednali několik měsíců a v našem klubu jsme se dohodli, že sice nechceme již privatizovat levně městský bytový fond, ale není možné v tuto chvíli nesplnit sliby, které byly obyvatelům Černého mostu dány. Obyvatelé domů, do nichž město desítky let neinvestovalo, založili bytová družstva se souhlasem města a jsou připraveni po privatizaci tyto domy zrekonstruovat za vlastní prostředky. Považuji proto za správné dokončit to, co bylo slíbeno, což je v souladu s principem legitimního očekávání těchto občanů. Po dlouhé diskusi jsme se nakonec na tomto principu, byť v těsném hlasování, na zastupitelstvu usnesli, takže privatizace domů již založeným bytovým družstvům by měla být dokončena.

Do budoucna se chceme v bytové politice dívat dopředu: věnovat se podpoře rychlejší bytové výstavby obecně, aby nedostatek bytů nezvyšoval neúměrně jejich ceny, chceme podporovat výstavbu cenově dostupnějšího bydlení, například formou bytových družstev. A také musíme řádně hospodařit s městskými byty, které bychom měli pronajímat těm, kteří na trhu s byty vzhledem ke svým příjmům nemají šanci byt získat."

Autor: Vlasta Urbánková