Hlavní stránka Regiony Hlavní město Praha Pravidelný týdenní přehled STAN Praha 18.3. - 24.3.2019

Pravidelný týdenní přehled STAN Praha 18.3. - 24.3.2019

22. 3. 2019

Zdravím Vás při pátku, milí členové a příznivci hnutí STAN Praha.

Vítejte u shrnutí dění tohoto pracovního týdne:

 

Před odevzdáním kandidátní listiny do evropských voleb v pondělí 18.3.

Před odevzdáním kandidátní listiny do evropských voleb v pondělí 18.3.

Pondělní Rada hl. m. Prahy: 

program: 
http://www.praha.eu/public/c6/2d/f4/2914259_950981_Prg_11_Rada_2019.pdf

a schválená usnesení: 

http://www.praha.eu/public/9c/f3/56/2916124_952166__11._Rada_HMP_2019_usneseni.pdf

 

Zahájení kampaně k evropským volbám 2019 Praha Náměstí Hrdinů 18.3.

V pondělí byla na Praze 4 podána evropská kandidátní listina za účasti kandidátů Jiřího Pospíšila, Stanislava Polčáka, Luďka Niedermayera a dalších z čela kandidátky. Proběhl přesun tramvají Coupé T3  z Pražského povstání na Vítězné náměstí, v tramvaji proběhla tiskovka a na zastávkách měli lidé po trase možnost přistoupit a promluvit si přímo s kandidáty, rozdávaly se růže, balónky a letáky s programem a v cíli cesty horká káva. Nastává kampaň, jejíž stěžejní součástí bude nám všem známá kontaktní část - prosím tedy o zapojení hlavně  v centru města, každý rozdaný volební materiál se počítá, o harmonogramu budete včas informováni, ale ocením, když se mi sami nabídnete s nějakou svou časovou dotací či akcí na vašich městských částech, kam za Vámi Stanislav Polčák rád zavítá.

 

Zastupitelstvo HMP 21.3:

 Včerejší zastupitelstvo schválilo poměrně rychle svůj program, ale poté bylo projednávání informačních bodů hodně dlouhé, takže zasedání se protáhlo do pozdních večerních hodin. Výživné bylo jednání o územní studii sídliště Ďáblice a přípravy zahájení přípravy stavby Metra D: 

 

Program: http://www.praha.eu/public/9b/8f/9c/2911805_952582_Schvaleny_program_jednani_5._zasedani_Zastupitelstva_hl_m__Prahy_dne_21._3._2019.pdf               Usnesení: http://www.praha.eu/public/d8/a0/59/2916562_952801_Seznam_usneseni_5._ZHMP_dne_21_3_2019.pdf

Z gesce Petra Hlubučka

Hned po pondělní radě odlétal Petr Hlubuček na služební cestu do Osla, města, které získalo mezinárodní titul Green city 2019, aby tam načerpal inspiraci a přivezl moderní inovativní řešení v oblasti cirkulárního hospodaření v odpadovém odvětví do Prahy:

"Jednali jsme se zástupci města a vzájemně jsme si vyměnili zkušenosti s nakládáním a tříděním odpadu a s fungováním cirkulární ekonomiky. Probírali jsme také pražskou Adaptační strategii na změnu klimatu. Množství vyprodukovaného odpadu v Praze každý rok narůstá o 1-2%. Cíl Prahy je tento nárůst zastavit a dokonce snížit. Produkovat tak méně odpadu než doposud a vznikající odpad nadále využívat, například ve stavebnictví nebo v jiných průmyslových odvětvích.

Prohlédli jsme si jakým způsobem se v Oslu sbírá a třídí odpad. Navštívili jsme místní velkokapacitní třídící linku, spalovnu i velký sběrný dvůr. Ten zároveň slouží i jako re-use centrum pro občany, to znamená že vyhozené věci si může někdo další vzít a nadále je využívat. Posbírali jsme spoustu podnětů a poznatků, které v Praze rozhodně využijeme!", hodnotí svou norskou misi Petr.

 

22.3. je vyhlášen celosvětovým dnem vody a připojuje se také Praha: http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magistrat/tiskovy_servis/tiskove_zpravy/svetovy_den_vody_a_praha.html

 

 

Krajský výbor STAN Praha se sešel dnes v poledne, aby probral přípravu pražského sněmu, a také podněty Prahy 5 a 6 k úpravě programu sněmu. Ohledně programu sněmu Vám ještě pošlu samostatný e-mail, ale na tomto místě Vás chci poprosit, abyste na sněm přišli minimálně s půlhodinovým předstihem, abychom mohli v 18,00 hodin zahájit samotné jednání a nezdržovali se administrativou. Kdo se chystáte a ještě jste mi nepotvrdili účast, prosím učiňte tak, připravená prezenční listina bude zároveň podkladem pro volební komisi. Kdo přijde na sněm se zpožděním, je potřeba, aby se u mne nahlásil i v samotném průběhu sněmu, obdrží svou obálku s volebními lístky a programem sněmu. Stejně tak je nutné, abyste mně nebo předsedovi volební komise nahlásili předčasný odchod ze sněmu, Váš odchod musí být také zaznamenán pro přesnou evidenci hlasujících v průběhu voleb. 

 

Z gesce Hany Kordové Marvanové


Hanka Marvanová, jako zmocněnec za Prahu, obdržela v pondělí usnesení Policie o zahájení trestního stíhání ve věci pádu Trojské lávky. Z policejního vyšetřování vyplynuly závažné skutečnosti, které svědčí o tom, že více jak dvacet let byla lávka ve špatném až havarijním stavu a že na tyto zprávy a příslušné odborné posudky nikdo nereagoval. Rozhodla se předložit do Rady návrh, aby Magistrát i TSK prověřil tuto situaci tak, aby bylo možno vyvodit i pracovněprávní či manažerskou odpovědnost. "Vyvozování odpovědnosti v případě závažného pochybení a závažných následků (v tomto případě byly těžce zraněny 4 osoby), je nezbytné, aby se do budoucna podobná tragédie již neopakovala", uvádí důvod tohoto kroku HM.

 

Hanka se také za HMP zúčastnila jako radní pro legislativu vypořádání připomínek k věcnému záměru stavebního zákona, které uspořádalo ministerstvo pro místní rozvoj. Praha uplatnila k návrhu řadu zásadních připomínek, takže uvidíme, zda budou zapracovány. 

 

Ve středu zasedala Komise Rady pro poskytování krátkodobých ubytovacích služeb, které Hanka předsedá. Jednalo se se společností Airbnb o uzavření dohody, která by umožnila řešit stížnosti obyvatel zejména v centru Prahy a dále by umožnila hromadný výběr místních poplatků touto digitální platformou. Zda bude možné uzavřít tuto dohodu, se ukáže v dubnu na příštím zasedání komise.

 

Nabídka Anety Ečekové - Maršálové pro vaše kluby seniorů či sociální komise

"Ráda bych pro Vaše seniory nabídla prohlídku sněmovny a senátu, které organizuji.

Prohlídka trvá cca 80 min.

Výtah je k dispozici a plošina pro vozíčkáře též. 

Prosím, propojili byste mě např. s vedoucími klubů seniorů apod., vše s nimi dohodnu.

Cílem je nabízet pravidelné návštěvy různých zajímavých, cenově dostupných exkurzí pod značkou STAN, který je vždy občanům na blízku.

Děkuji."

Aneta

 

Děkuji, že mé zprávy skutečně čtete!! A děkuji za interakci a přicházím s připomenutím, že STAN Praha 5 má také své fungující webovky:  http://stan-praha5.cz 

 

STAN Praha 4 nabízí další inspiraci, klub vydal své vlastní STANoviny, které si můžete prohlédnout zde:  STANoviny Praha 4. Prostor v nich dostali i naši kandidáti do Eurovoleb 2019 Stanislav Polčák a Radim Sršeň, děkujeme.

Autor: Vlasta Urbánková