Hlavní stránka Info a média Tiskové zprávy Nebudeme tolerovat uzurpování moci premiérem

Nebudeme tolerovat uzurpování moci premiérem

31. 3. 2020

Vláda uvažuje o změně Ústavy, která by Parlamentu v době krize odebrala pravomoci a přesunula je na předsedu vlády. Ten by tak mohl rozhodovat neomezeně. STAN s tímto rozhodně nesouhlasí - takové úvahy nemají místo v době stavu nouze.

Nebudeme tolerovat uzurpování moci premiérem

„V České republice máme krizový zákon. Je nepřípustné v současné době, ve stavu nouze, bez důkladného projednání s opozicí vymýšlet postup, jak obejít parlament a moc kumulovat v rukou jedné osoby. Maďarská cesta pro nás nesmí být vzorem, pokud chceme zachovat principy parlamentní demokracie. Takové jednání vlády tolerovat nebudeme,“ uvedl předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

STAN si uvědomuje, že je návrh zatím pouze ve stavu úvah.

„O to víc musíme být ostražití. Je dobře, že se podobné nápady zachytily už ve stavu zrodu,“ doplňuje Vít Rakušan.

"Neumím si představit, že by obdobný návrh prošel Senátem. Horní komora osekávání svobod a nedemokratickou dělbu moci určitě nepřipustí," upozorňuje Petr Holeček, předseda klubu STAN, toho času nejsilnější frakce v Senátu.

Autor: Tomáš Pergl, tiskový mluvčí STAN