Hlavní stránka Info a média Tiskové zprávy Kovářová: Potravinové banky potřebují větší podporu od státu

Kovářová: Potravinové banky potřebují větší podporu od státu

2. 12. 2020

Řada lidí z ohrožených skupin společnosti se potýká s dlouhodobými existenčními problémy, které pandemie koronaviru ještě více prohloubila. Tito lidé nyní častěji využívají pomoci od potravinových bank, a proto se jeden z pozměňovacích návrhů poslankyně Věry Kovářové k návrhu státního rozpočtu zaměřuje na alokaci 20 milionů korun právě potravinovým bankám.

Kovářová: Potravinové banky potřebují větší podporu od státu

Potravinové banky poskytují pomoc charitám, samoživitelkám a samoživitelům, poskytovatelům sociálních služeb nebo seniorům. V současné době koronaviru ale postrádají finance na základní potraviny i další skupiny obyvatel. Podle Kovářové je nutné, aby vláda zvýšila finanční podporu pro jejich zajištění.

„Nejen, že se potravinovým bankám zvýšil počet klientů, ale v důsledku pandemie potravinové banky v mnohých případech přišly i o sponzory nebo se setkaly s nedostatek darovaných trvanlivých potravin. Na tuto situaci vláda reagovala až po několika apelech tím, že ze státního rozpočtu pro potravinové banky vyčlení dvacet milionů korun,“ vysvětluje Kovářová.

V důsledku dopadu pandemie se předpokládá, že počet obyvatel, kteří se ocitnou závislí na pomoci od těchto organizací, ještě přibyde. I přesto, že dochází k pravidelnému navyšování dotací, navrhuje Kovářová zvýšit alokace pro potravinové banky, které chce nyní vláda jednorázově vyčlenit.

Věra Kovářová na tento problém již upozorňovala ministryni práce a sociálních věcí i ministra zemědělství. V minulých dnech se také celá řada politiků STAN zapojila do sbírky potravinových bank.

Autor: Tomáš Pergl, tiskový mluvčí STAN