Hlavní stránka Info a média Tiskové zprávy Hraba (STAN): V krizi se projeví ti praví hrdinové. Navrhuji doktorku Soňu Pekovou na státní vyznamenání

26. 3. 2020

Senátor Zdeněk Hraba navrhne na státní vyznamenání, konkrétně na Medaili za zásluhy v oblasti vědy, MUDr. Soňu Pekovou, Ph.D., která ve své laboratoři přišla na jednodušší testování na nový typ koronaviru SARS-CoV-2.

„Naše země se může pyšnit významnými lékaři, chemiky a přírodovědci, kteří přispívají svými objevy k boji s různými závažnými chorobami. A právě teď, v době šíření koronavirové infekce, se světově známou stala právě genetička Soňa Peková,“ zdůvodňuje svůj návrh senátor Zdeněk Hraba. Doktorka Soňa Peková přišla s jednodušším způsobem testování SARS-CoV-2, než nabízely laboratoře, jimž bylo ze strany státu umožněno testovat dané vzorky. Test nabídla bez nároku na finanční kompenzace všem laboratořím, které o něj projevily zájem. Ten byl nemalý – jak v Evropě, tak v USA.

„Ti praví hrdinové se objevují právě v krizových situacích. A paní doktorka Peková patří nepochybně mezi ně,“ říká senátor Hraba a dodává, že v době, kdy nemocných přibývá geometrickou řadou, je třeba ocenit objev doktorky Pekové, neboť její test je pro rutinní testování velkého množství vzorků rychlejší a jednodušší.

Podle senátora Hraby má jednání doktorky Pekové nejen pro českou společnost významný přínos i v rovině morální. „V kritické době, kdy společnost propadá obavám, ukázala svým klidným přístupem správnou cestu, jak se v podobné situaci zachovat. Respektovala nařízení státních orgánů, neosočovala své oponenty, ale v rámci svých možností se snažila vyvinout test, který by mohly použít ostatní laboratoře,“ říká na závěr senátor Hraba s tím, že nelze opomenout i předchozí práci paní doktorky Pekové – například výzkumy týkající se pomoci molekulární biologie při odhalování a léčbě nádorových onemocnění.

Jednotliví senátoři mohou nominovat osobnosti na udělení státních vyznamenání do konce března. Poté se těmito návrhy bude zabývat senátní plénum a následně budou předány prezidentu republiky. Ten státní vyznamenání každoročně uděluje 28. října.

Autor: Tomáš Pergl, tiskový mluvčí STAN