Hlavní stránka Info a média Tiskové zprávy Gazdík: Nezávislost ČT je ohrožena. Musíme být ostražití víc než kdy jindy

Gazdík: Nezávislost ČT je ohrožena. Musíme být ostražití víc než kdy jindy

27. 5. 2020

Poslanci zvolili nové členy Rady České televize - Pavla Matochu, Hanu Lipovskou a Lubomíra Veselého. Podle poslance STAN Petra Gazdíka tímto došlo tak k popření předcházejících dohod mezi stranami a zpolitizování Rady ČT.

Gazdík: Nezávislost ČT je ohrožena. Musíme být ostražití víc než kdy jindy

„Ve stínu vykrádání obecních rozpočtů dnes demagogická část politického spektra definitivně ovládla kontrolu veřejnoprávních médií. Považuji to za alarmující stav a ohrožení nezávislosti jednoho ze stěžejních pilířů demokracie.

Poslanci některých stran porušili dohody o vyváženém personálním složením rad a upřednostnili vlastní zájmy spočívající v kontrole a ovlivňování České televize. Prosadili tam své vlastní koně, kteří se nestydí dávat najevo vlastní vůli zasahovat do programu a obsahu veřejnoprávních médií. Byť jsme jako opozice vystupovali jednotně s cílem bránit nezávislost České televize, hlasovací mašina komunisticko-populisticko-fašistické koalice je zkrátka v přesile.

O to více budeme nyní požadovat transparentní jednání mediálních rad a důsledně kontrolovat kroky, které by mohly jakkoli ovlivnit svobodu veřejnoprávních médií. Musíme být proto nyní velmi ostražití.“

Autor: Petr Gazdík, poslanec STAN a člen volebního výboru