Hlavní stránka Info a média Tiskové zprávy Chceme zachovat stavební úřady a schválit lex Ukrajina IV, díky kterému půjde prodloužit dočasná ochrana o rok

13. 12. 2022

Poslanecká sněmovna bude v tomto týdnu schvalovat tzv. lex Ukrajina IV. Ten obsahuje pravidla prodloužení dočasné ochrany uprchlíkům z Ukrajiny před ruskou vojenskou invazí. Dočasnou ochranu předloha prodlužuje do konce března 2024. A zároveň jim umožňuje přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání nebo na český trh práce.

Na program schůze je také zařazena novela stavebního zákona, která má za úkol především zrychlit a zjednodušit stavební řízení. Starostové a nezávislí prosadili do znění novely zachování kompletní sítě stavebních úřadů a jsou připraveni základní parametry návrhu ve Sněmovně hájit. V pátek pak budou poslanci projednávat novelu zákona o pedagogických pracovnících, která komplexními a systémovými kroky nastartuje změny českého vzdělávacího systému.

Pravidla pro prodloužení dočasné ochrany uprchlíkům z Ukrajiny, které sepsalo ministerstvo vnitra, by měla Sněmovna schvalovat zrychleně ve stavu legislativní nouze. „Věřím, že tento balíček zákonů přijmeme. Cílem je prodloužení institutu dočasné ochrany o jeden rok. Uprchlíci se budou muset znovu registrovat, tím získáme aktuální informaci o tom, kolik se jich u nás zdržuje, budeme i vědět, kolik se jich vrátilo na Ukrajinu. Bude to fungovat tak, že se ukrajinští uprchlíci elektronicky registrují. Následně dostanou potvrzovací email, ve kterém bude termín, v ten se musí dostavit pro vylepení vízového štítku. Dostavit se pro něj musí do konce září 2023,” okomentoval balíček před projednáním místopředseda bezpečnostního výboru Martin Exner z hnutí STAN.

Původní návrh novely stavebního zákona počítal s tím, že by až polovina stavebních úřadů mohla být zrušena. Starostové a nezávislí přesto prosadili zachování dosavadní sítě stavebních úřadů. „Toto téma je pro naše hnutí velmi důležité a propsalo se i do programového prohlášení vlády. Zároveň jde o téma, které podle nás má velmi silný dopad do české společnosti, a to nejen v otázkách stavebního charakteru, ale i v otázkách bydlení a energetiky,” uvedl 1. místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček. „V Poslanecké sněmovně jsme dlouze diskutovali o odložení účinnosti novely z pera hnutí ANO, která byla z našeho pohledu šlendriánsky připravená, nebyla komunikována s územními partnery a významně hrála do not developerským organizacím. I proto věříme, že projednání našeho návrhu půjde jiným směrem. Poslední měsíce jsme se snažili aktivně komunikovat nejen s předkladateli zákona, ale i s územními partnery, jako je Svaz měst a obcí ČR či Sdružení místních samospráv ČR. Náš poslanecký klub si dal tu práci, kterou bereme jako naši povinnost, a komunikoval s jednotlivými úřady v územích, kterých se tato novela týká. Naším cílem je zavedení základních principů, jako je zrychlení stavebního řízení, principu jednoho razítka, kdy má dokument obíhat v digitální podobě, nikoli si posílat stavebníka mezi úřady jako bumerang, dále například respektování principu subsidiarity – kvalitní a profesionální veřejné správy v území. Věříme, že se tyto body do této novely v následujících měsících propíší,” představil hlavní záměry novely stavebního zákona Lukáš Vlček.

Do prvního čtení jde ve Sněmovně také návrh novely o pedagogických pracovnících, které připravilo ministerstvo školství. „Je to zákon, který je začátkem skutečných změn ve vzdělávání. Jestliže chceme změnit vzdělávání, musíme začít u učitelů, jakožto hlavních aktérů vzdělávání, a to konkrétně u jejich přípravy. Tento zákon do přípravy učitelů přináší nové prvky. Zavádí pojmy jako je například uvádějící učitel a provázející učitel s tím, že tito budou pomáhat novým učitelům při nástupu do funkce. Tím se podle Národního pedagogického institutu sníží odpad učitelů, kteří vystudují pedagogickou fakultu, od učitelského povolání. Ten je u nás jedním z největších na světě,” představil cíle návrhu člen školského výboru Petr Gazdík z hnutí STAN. Zákon podlě něj uvítají i ředitelé odobroných účilišť. „Ředitelé na tento zákon čekají jako na smilování, neboť, zejména na středních odborných učilištích, nastává doba, kdy učitelé odborných předmětů dosahují poměrně vysokého věku a ředitelé nevědí, jak nalákat a motivovat nové kvalifikované učitele odborných předmětů. I toto zákon o pedagogických pracovnících řeší. Doufám, že zákon v nejbližší době schválíme,” zakončil svou řeč Petr Gazdík.

Autor: Sára Beránková